2022-09-29 Trafiksäkerhet

Allvarlig ökning av antalet barn som skadas i trafiken

Varje år skadas 750 barn i den svenska trafiken, varav 20 procent allvarligt med risk för bestående men. Andelen skadade barn i trafiken har ökat med 16 procent sedan 2010. Mopedister är den största drabbade gruppen.

Det konstaterade Maria Klingegård från Folksam under årets Tylösandskonferens.

– Sverige har en stark säkerhetskultur med lagar om både bilbarnstol och hjälmanvändning för barn under en viss ålder, sade hon som inledning på sitt föredrag.

Utgångspunkten i Maria Klingegårds studie om skadade barn är data från STRADA, som är Transportstyrelsens nationella informationssystem om skadade och olyckor i transportsystemet. Studien bygger på data om 15 045 skadade individer i åldern 0-17 år under åren 2000-2020.

Den visar bland annat att yngre och äldre barn drabbas av olika slags olyckor, ofta kopplade till det färdmedel de färdas på eller i. De flesta små barn, 0-5 år gamla, skadas när de åker bil och majoriteten av 6-11-åringarna drabbas när de cyklar. Av 12-17-åringarna skadar sig flest när de åker moped. Totalt sett är mopedister också den största gruppen skadade barn, vilket kräver åtgärder, enligt Maria Klingegård.

mopeder_trafiken_500.jpg

– Vi såg en positiv effekt när körkort för moped infördes men kan nu konstatera att det behövs fler insatser för att minska antalet olyckor. Det är viktigt att barn i den åldern får information om vilka risker det innebär att åka moped, samt vad de kan göra för att minska olycksriskerna.

De vanligaste olycksföljderna för barn som färdas i bil är huvud- och nackskador. En del av dessa kan förklaras av att barnet varit obältat eller inte suttit i bilbarnstol.

Totalt sett är mopedister också den största gruppen skadade barn, vilket kräver åtgärder, enligt Maria Klingegård.  

– Betydligt fler lite större barn än vad som idag är fallet borde också åka bakåtvända.

Hennes undersökning visar att andelen olyckor med barn som färdas i bil har sjunkit med 24 procent sedan 2010. Trots detta har alltså den totala andelen barn inblandade i olyckor under samma period ökat med 16 procent.

Maria Klingegård konstaterade att lägre hastigheter på vägarna är en viktig åtgärd för att minska antalet skadade barn som blir påkörda. Andra viktiga åtgärder är separerade gång- och cykelvägar, vilket bland annat skulle minska riskerna för de oskyddade barntrafikanterna. Det vill säga de som är cyklister, mopedister eller fotgängare. Dessa utgör 62 procent av alla de skadade barnen.

Text: Johan Granath
Foto: Shutterstock