Länkar till våra övriga sidor:
Visa alla nyheter

Äntligen razzia mot illegal övningskörning

2016-04-20

I måndags gjorde ekobrottsmyndigheten en omfattande razzia mot en illegal övningskörningsverksamhet i Karlstad. Tre personer är anhållna och misstanken är grovt skattebrott och bokföringsbrott.

Det här har vi försökt uppmärksamma om i flera år, det är hög tid att man agerar mot den illegala övningskörningen som brett ut sig över hela Sverige och som i förlängningen hotar möjligheten till att bedriva professionell förarutbildning.

 

Länk till inslag i SR P4 Värmland

 

Verksamheten ska ha omfattat 11 bilar och pågått sedan 2009, trots att huvudmannen fälldes i domstol 2012 för verksamheten och fick ett par tusenlappar i böter. 

 

- Vi välkomnar ekobrottsmyndighetens insats. Vi har efterlyst aktiva insatser under lång tid. Det har ett signalvärde att samhället inte blundar för brott, säger Berit Johansson, STR:s förbundsordförande. Den här verksamheten pågår i hela landet och det är inget aningslöst extraknäck eller filantropisk hobby, utan utgör idag en tjänsteindustri där mycket pengar omsätts helt utan redovisning och kontroll.

 

Överallt i media benämns det att razzia gjorts mot en ”trafikskola” eller ”bilskola” med då man inte har tillstånd är det ju inte en trafikskola per definition. Detta är en verksamhet helt utan insyn från vare sig Skattemyndighet eller Transportstyrelse och den ökar. STR mäter varje år den illegala övningskörningens utbredning avseende  hur STR.s medlemmar märker av den. Totalt 88 % av medlemmarna säger sig nu märka av den illegala verksamheten och andelen som upplever att svart övningskörning förekommer i stor omfattning har ökat från 30 % till 43 % på ett år. Busslaster med privatister rullar, enligt oberoende men samstämmiga uppgifter, dagligen till riskutbildningar och prov. Det vittnas om att samma handledare dyker upp dag efter dag med olika elever vid Trafikverkets prov. Det finns dessutom för närvarande mer än dubbelt så många B-fordon med dubbelkommando registrerade än det finns övningsbilar och provfordon tillsammans.

 

- Vad dessa används till kan man bara spekulera kring men troligen har ekobrott och polis nu hittat 11 st i alla fall, kommenterar Berit Johansson.

  

I media vittnar trafiklärare även om att eleverna till svarta utbildare ofta får börja om från början då man kommer tillbaka till trafikskolan. Det lägre priset en del elever lockas av förklaras ju med att den illegala handledaren inte betalar skatt eller moms.

 

- Eleverna är helt rättslösa. Det ringer inte sällan elever till STR och är helt förtvivlade då man förstår att man betalat svart och inte har någonstans att vända sig och få hjälp, fortsätter Berit Johansson.

     

I takt med att delningsekonomin breder ut sig riskerar det här problemet att öka. Det behövs både skärpta straff, effektivare spaning och samarbete mellan myndigheter, tydligare lagstiftning och begränsande och försvårande åtgärder för att få bukt med det här problemet.

 

 

Kategorier: Personbil Övrigt Ekonomi
Navigera bland nyheterna
Läs mer »