Vanliga frågor och svar

Varför börjar STR sälja e-böcker?
Vi börjar nu med att göra Handledarboken och BE-boken tillgängliga som e-böcker. Vi startar med dessa böcker av olika anledningar, men främst för att de efterfrågats för att underlätta vid fjärrundervisning.

När började STR sälja e-böcker?
Handledarboken och BE-boken som e-böcker gjordes tillgängliga till försäljning 1 juli 2021.

Kommer STR att sluta sälja vanliga böcker?
Nej, det kommer att finnas möjlighet för dina kunder att välja både e-böcker och analoga böcker i framtiden.

När kommer övriga böcker att finnas som e-böcker?
Vi kommer successivt föra över titlar till att vara tillgängliga även som e-böcker, men först kommer vi att utvärdera de två titlarna som släpps nu.

Vad är fördelen med en e-bok jämfört med en vanlig bok?
Förutom att det är mycket mer miljövänligt med en e-bok så finns det även andra fördelar. E-boken är till exempel tillgänglig så länge du har en mobil enhet eller dator, men formatet har också en del fördelar som inte finns i den ”vanliga” boken. I en e-bok kan man både söka och sätta bokmärken. Den kommer också ihåg var du var när du stängde den senast. För den bästa upplevelsen rekommenderar vi att du läser e-böcker på en dator och/eller läs-/surfplatta då läsytan blir betydligt mindre på en mobiltelefon.

Hur gör vi utbildare för att sälja en e-bok?
E-böcker säljs på samma sätt som STR:s övriga läromedel. Enklast sker det genom er e-handel eller över disk på ert företag.

Hur gör vi utbildare för att sälja e-böckerna i vår e-handel?
E-böcker säljs på samma sätt som STR:s övriga läromedel. Man skapar en artikel och knyter denna till STR:s artikelnummer för e-boken. Sedan läggs denna artikel till i en e-handelsprodukt.

Hur gör våra kunder för att köpa en e-bok?
Enklast är om de köper e-böcker via er e-handel. Då får de ett e-postmeddelande innehållande kod och länk till STR:s e-bokläsare tillsammans med instruktioner för hur allt fungerar.

Hur gör vi trafikutbildare när vi ska dela ut böcker, exempelvis när vi håller en kurs?
Inför det tillfälle när e-böckerna skall delas ut köper man det antalet e-böcker man behöver och får då ett e-postmeddelande med koder. I meddelandet/mejlet finns även en länk till STR:s e-boksläsare samt instruktioner för hur allt fungerar. Ni överlämnar koder och vid behov länk och instruktioner till era kunder.

Hur gör vi utbildare för att köpa en e-bok?
Du köper en e-bok på samma sätt som du köper en vanlig bok. Precis som vanliga böcker så skapas det en order till STR ifall du säljer en kopplad STR-artikel i din e-handel. Om du säljer en e-bok i din e-handel kommer koden till e-boken skickas direkt till köparen. Du kan även köpa e-böcker via butik.str.se eller genom att kontakta STR. I de fall köp görs på detta sätt skickas koder till dig som utbildare.

Kan jag som utbildare köpa in ett lager av e-böcker?
Du kan köpa e-böcker och då få koder som är redo att säljas, men vi rekommenderar inte att göra så. Eftersom köpet av e-böcker sker på ett par minuter, behöver du inte ha ett lager av dessa. Köper du upp ett litet lager av e-böcker, riskerar du få kostnader för böcker som inte används.

Kan man ångra sitt köp av e-bok?
Precis som övriga STR-läromedel kan man inom 14 dagar ångra sitt köp. Dock krävs det att koden då är oanvänd, annars går det inte att ångra köpet.

Hur läser jag en e-bok?
Man läser e-böckerna i vår e-boksläsare. När man får sin kod får man även en länk till denna läsare och instruktioner för hur allt fungerar.

Kan man se sin e-bok i Elevcentralen?
Nej, det kan man tyvärr inte i nuläget.

Vad gör jag ifall något inte fungerar som det ska?
Om något inte fungerar som det ska kontaktar du STR:s Helpdesk.