2022-03-24 Debatt

STR:s förbundsordförande Benny Gunnarsson: Bränslepriser väcker blandade känslor i en värld i gungning

Invasion, krig, inflation och stigande kostnader. Den spirande vårkänsla vi hoppades på när coronapandemin började tappa kraft kom av sig. Kriget och lidandet i Ukraina är ofattbart och det mesta annat känns smått och oviktigt.

Men så pockar verkligheten och vår vardag på. De kraftigt höjda bränslepriserna väcker såklart tankar och funderingar inom branschen. Vilka tankar och funderingar beror helt på vem man är och var man befinner sig i processen mot framtidens trafikutbildning. För trafikutbildare med en fordonsflotta som övervägande går på diesel eller bensin är den senaste tidens rekordhöga prishöjningar redan rejält kännbart – en kostnadsökning som även kommer att kännas för körkortstagaren.


I det stödpaket till som regeringen presenterade förra veckan ingick bland annat en skattesänkning på diesel och bensin med sammanlagt 1,30 kronor litern från maj till oktober. Tillsammans med den 50-öring som redan ligger i budgeten, det vill säga 1,80 kronor litern sammanlagt, så är det vad som för närvarande är tillåtet enligt EU:s energiskattedirektiv. Men enligt en intervju i Svenska Dagbladet stänger finansminister Mikael Damberg inte dörren för ytterligare skattesänkningar. I en skrivelse till stadsrådet Tomas Eneroth lyfter STR att det föreslagna stödet i sin nuvarande form inte är tillräckligt och behöver bli mer långsiktigt och riktat. Detta för att kunna stötta både trafikskolor och andra branscher som direkt berörs av de höga drivmedelspriserna, utan att för den delen missa målet om en omställning av transportsektorn.


För trafikutbildaren som gjort sig mer eller mindre fossilt oberoende och som bedriver sin verksamhet i elbil, elhybrid eller tankar biogas av både ekonomiska och miljömässiga skäl – är det sannolikt en annan känsla. Dels en lättnad för att de egna kostnaderna sannolikt inte skenar på samma sätt – dels en spirande förhoppning om att allt elände faktiskt kan bidra till något gott inom branschen. Det vill säga skynda på övergången till fler fossilt oberoende fordonsflottor.
Det är utan tvekan en utveckling STR strävar efter och försöker stötta i med sitt fokus på hållbart företagande. Och visst aktualiserar bränslekrisen frågan om hur trafikskolorna bäst utbildar sina elever. Incitamenten för att ha fler elever i bilen på en och samma gång ökar tveklöst, liksom att ge elever möjlighet att öva vissa moment på en simulator. Även frågan som STR driver om att höja CSN-lånet för körkort till 25 000 kronor ställs på sin spets och blir svår att bortse från.

Men att så många trafikskolor fortfarande kör på fossila bränslen beror inte på en trögrörlig bransch. Det handlar också om det kommande fjärde körkortsdirektivet och villkor automat. Eftersom det inte finns elbilar med växelspak upplever många trafikutbildare sig tvungna att behålla sina bensin/dieseldrivna fordon. Så länge vi har villkor automat är det svårt att ställa om – det måste helt enkelt bort.
Var saker och ting landar återstår att se. Vi fortsätter att jobba och driva våra frågor samtidigt som världen är i gungning – och vi alla har sannolikt just nu fler frågor än svar.

Benny Gunnarsson
Förbundsordförande STR