Kurs: Heavy EcoDriving

Under Heavy EcoDriving-kursen lär du dig planera din körning för att både värna om miljön och skapa en mindre stressande arbetsmiljö för dig själv. I en tid då såväl utsläppen som bränslepriserna ökar hjälper EcoDriving dig att förbättra inte bara förutsättningarna för miljön utan även din ekonomi. Utbildningen handlar om hur teknik, miljö och ekonomi samverkar för framtiden.

Vad innefattar kursen?

Heavy EcoDriving vänder sig till dig som är yrkesförare av lastbil eller buss. Vanligtvis omfattar kursen ett individuellt körpass på cirka två timmar och ett gemensamt teoripass på ungefär tre timmar vid ett senare tillfälle. Vi anpassar alltid utbildningen till det som passar dig bäst, men vår rekommendation är att du genomför både praktiken och teoripasset för att du ska kunna uppnå ett optimalt resultat på lång sikt.

Varför ska jag gå EcoDriving-utbildningen?

Målet med kursen är bland annat att du ska lära dig att planera din körning och ditt arbete. Genom att planera din körning kan du skapa bättre arbetsförhållanden med mindre stress, och som en extra bonus ger en sparsammare körning mindre negativ miljöpåverkan och lägre bränslekostnader.

Vad lär jag mig?

Under det praktiska körpasset kör du en slinga tillsammans med en lärare i ett fordon utrustat med en färddator så att läraren kan analysera ditt körsätt. Du ska köra precis som vanligt i den typ av fordon du normalt kör: lastbil eller buss, manuell eller automat, med eller utan släp.

Efter passet ger läraren dig råd och anvisningar och demonstrerar hur du kan förändra hur du kör till ett mer ekonomiskt och miljöanpassat sätt. Sedan får du köra samma slinga igen och tillämpa dina nya kunskaper. Som avslutning får du ett körhäfte och personliga råd som feedback på den praktiska körningen.

Utbildningen kompletteras med ett senare teoripass där vi även följer upp hur din bränsleförbrukning förändrats av ditt nya körsätt. För att nå ett bestående långsiktigt resultat är motivation och uppföljning viktigt, så självklart ingår också en uppföljning i kursen.