2020-08-05

STR välkomnar krafttag mot den illegala trafikskoleverksamheten

STR har under lång tid arbetat för att lyfta problemet med illegal trafikskoleverksamhet, som inte bara är omoraliskt och ett hot mot trafiksäkerheten utan också, och kanske framförallt, drabbar den enskilde körkortstagaren.

Genom att anlita en icke godkänd och därmed svart trafikskola får inte körkortstagaren en fullgod trafikutbildning och riskerar rättslig bestraffning på grund av olaglig handling vid sidan av andra risker och den rättslöshet det innebär att ha samröre med organiserad brottslighet. 

- Ett argument som ibland framkommer som anledning att anlita en illegal trafikskola är att det blir billigare, men många gånger vittnar körkortstagare att de har tvingats betala mycket höga belopp för det åtråvärda körkortet, säger Christer Wickman, Förbundssekreterare på STR med stor erfarenhet av att bedriva arbete mot den illegala verksamheten.

Under onsdagen sändes ett inslag på SVT Nyheter där Ekobrottsmyndigheten och Trafikverket Förarprov gav sin syn på den illegala verksamheten och påtalade vikten av åtgärder.

STR:s ordförande Mattias Glemfors säger:

- Det är viktigt att frågan uppmärksammas och att tunga instanser som Ekobrottsmyndigheten och Trafikverket Förarprov kraftigt markerar och visar sin inställning till ett fenomen vi har påtalat länge.

- Vårt arbete fortsätter alltjämt med att motarbeta den illegala verksamheten och vi ser nu fram emot Transportstyrelsens förslag till konkreta åtgärder mot det här, avslutar Mattias Glemfors.

Läs mer och se inslagen från SVT >>
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/organiserad-brottslighet-bakom-svarta-trafikskolor

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/i-varmland-ertappas-flest-fuskare-pa-korkortsprovet

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/sa-fuskar-folk-till-sig-ett-korkort-kan-ge

Varför ska jag välja en laglig trafikskola?
Tänk efter före - åtta tunga skäl att välja en laglig trafikskola