Varning för illegal verksamhet

Att som körkortstagare hitta en trafikskola där du får en bra och trygg körkortsutbildning är viktigt, men det är lätt att bli lurad. Det finns idag personer över hela landet som utger sig för att arbeta på en riktig trafikskola med legitimerade trafiklärare och andra tillstånd som behövs, men där det inte alls stämmer. Personen kanske säger sig ha tillstånd och kör en bil med dubbelkommando och extraspeglar. Ofta lockar de med lägre priser, men eftersom du sällan får de kunskaper du behöver för att klara proven blir det i slutändan mycket dyrare än om du hade gått till en riktig trafikskola direkt.

Inte nog med att det riskerar att bli mycket dyrare - det är dessutom  olagligt. Det finns olika typer av brottslighet när det gäller förarutbildning. För att vara laglig måste utbildaren både betala skatter och avgifter och även ha de tillstånd som behövs för att bedriva professionell förarutbildning. Betala därför aldrig till någon som du är osäker på har rätt tillstånd för att utbilda – det kan stå dig dyrt!

Väljer du en trafikskola som är ansluten till Sveriges trafikutbildares riksförbund, STR, kan du känna dig trygg. STR:s medlemmar utbildar tillsammans cirka 185 000 körkortstagare varje år och fortbildar 50 000. Utbildare som är STR-medlemmar har de tillstånd som krävs att bedriva förarutbildning och kontrolleras av Transportstyrelsen. Via STR har trafikskolorna också en rikstäckande reklamationsgaranti för dig som elev.

Åtta tunga skäl för att inte anlita en illegal utbildare:
  • Olagligt Både handledaren och du som körkortstagare bryter mot lagen och riskerar att åtalas och dömas för bland annat grovt trafikbrott som ger dagsböter eller fängelse i högst sex månader om det saknas rätt tillstånd vid en poliskontroll. Exempel på andra konsekvenser kan vara att körkortstillstånd dras in och skjuts på framtiden.
  • Rättslös Om du anlitar en illegal utbildare gäller inte konsumenträttsliga lagar. Du är rättslös och kan inte få några pengar tillbaka om du vill avbryta och betalat i förskott. Du kan heller inte reklamera din utbildning om den inte varit bra och du är missnöjd.
  • Oförsäkrad Vid en utbildning på en legal trafikskola är du som körkortstagare försäkrad om det sker skador på bilen. Anlitar du en illegal utbildare, finns det stor risk för att du får betala för reparationskostnaderna, till exempel en självrisk på mellan cirka 3 000 - 10 000 kronor vid en olycka.
  • Organiserad brottslighet Illegal förarutbildning har ofta en koppling till annan organiserad brottslighet. Myndigheterna har börjat samarbeta och detta har lett till en tydligare bild av att den illegala, trafikskoleliknande, verksamheten har kopplingar till den organiserade brottsligheten och att situationen har förvärrats.
  • Farliga/olagliga fordon Vid poliskontroller har det visat sig att illegala utbildare ofta har fordon som har fel och brister, i vissa fall är de dessutom oförsäkrade och har körförbud.
  • Lurad kund Myndigheterna har kunnat konstatera att det ofta är personer som inte har bott så länge i Sverige som blir lurade för att de inte kan språket eller vet hur reglerna för att ta körkort ser ut här. Ett exempel är ett uppmärksammat brottsmål där en illegal utbildare dömdes till 1,5 års fängelse efter att ha övningskört med hundratals personer, där många trott att man anlitat en legal utbildare.
  • Undermålig utbildning = underkända prov En riktig trafiklärare har en kvalitetssäkrad YH-utbildning på 1,5 år och vet hur de kan hjälpa dig att ta till dig kunskapen du behöver för att få ditt körkort. En illegal utbildare har inget av detta och det syns i provstatistiken. Privatanmälda provresultat har konstant försämrats under de 20 år då illegal förarutbildning växt i Sverige.
  • Kvitto Du ska alltid få ett kvitto. Får du inte det automatiskt, ska du begära det. Du har enligt lag rätt att få ett kvitto för att vara säker på att ditt köp registrerats och utbildaren har skyldighet att lämna ett kvitto till dig.
Hur gör man för att vara säker på att trafikskolan är laglig?
  • Kontrollera Det är enklare än du tror att kontrollera att utbildaren du tänkt att anlita har tillstånd. Du tar reda på det genom att gå in på Transportstyrelsens webbplats.
  • Välj STR-ansluten trafikskola Då vet du att alla tillstånd finns och att du dessutom omfattas av en rikstäckande reklamationsgaranti. Du kan söka efter STR-anslutna trafikskolor här.
Information att skriva ut

Här hittar du information som du kan skriva ut och använda själv eller ge till någon som behöver den.