Vägen ligger öppen - bli trafiklärare

Att jobba som trafiklärare är händelserikt, spännande och ingen dag är den andra lik. Under en vanlig arbetsdag undervisar du elever som ska ta körkort för olika fordon - personbil, motorcykel, moped, buss, lastbil och släpfordon.

Mycket av undervisningen sker i grupp och då går du som trafiklärare tillsammans med dina elever igenom trafikregler, trafikvett och trafikmiljö. Detta kan du göra både i teorisal, i fordonet eller på en övningsplats.

Det finns många skäl att utbilda sig till trafiklärare:

  • Du har stora möjligheter att få jobb direkt efter utbildningen.
  • Det är ett viktigt jobb där du säkrar upp att nya förare kör säkert och tänker på miljön.
  • Du ser ett konkret resultat av ditt arbete och får dela elevernas glädje efter godkänt körprov och ibland stötta elever som underkänts.
  • Du får varje dag utveckla din förmåga att möta nya människor i olika åldrar och med olika bakgrund.

 

Tre röster om trafikläraryrket

Beatrice, Fartvindens Trafikskola i Halmstad
- Mitt intresse för bilar och motorcyklar är väldigt stort! Jag tog mc-körkort när jag var 16 år och att få möjligheten att jobba med det jag brinner för är fantastiskt och att samtidigt få träffa mycket nya människor tycker jag är roligt. Chanserna till jobb är också mycket stora efter avklarad utbildning.

Olof, Berndtssons Trafikskola i Ängelholm
- Min pappa har varit trafiklärare och drivit egen trafikskola så yrket har alltid varit nära mig och jag har aldrig ångrat att jag tog chansen. Jag får jobba med människor och får möjligheten att påverka och utbilda dem till att bli bättre förare i trafiken. När man ser glädjen hos en elev efter de har klarat sitt körkort, det är det bästa med att vara trafiklärare.

Emma, Kör Eco Trafikskola i Linköping
- Jag tycker om att lära ut och att jag vill vara en del av att jobba mot säkrare och mer utbildade trafikanter. Att se en elev lyckas och bli ännu bättre är det jag tycker är roligast och inte bara inom bilkörningen. Det är även väldigt utvecklande för mig både i min roll som pedagog men även privat. Jag får vara kreativ och möjligheten att få arbete är stort.

--------------------------------------------------

SNABBFAKTA

Arbetsmarknaden
Det finns ett stort behov av utbildade trafiklärare i hela landet och du har stora möjligheter att få jobb direkt efter utbildningen. Möjligheten att ta CSN-lån för körkort och att det enligt SCB under de kommande åren väntas en kraftig ökning av 18-åringar är båda faktorer som påverkar trafiklärarbehovet positivt.

Utbildningsvägar
Utbildning till trafiklärare tar cirka 1,5 år och sker inom Yrkeshögskolan. Utbildningen finns på ett 10-tal platser i landet. Du måste vara minst 21 år och ha haft B-körkort i minst tre år för att få ditt trafiklärartillstånd efter utbildningen. Läs mer om utbildning

Lön
Ingångslönen ligger från 23 200 kr och efter några år i yrket ligger lönen på mellan 23 500 kr och 31 000 kr. Läs mer om lön

Karriär
En ökad specialisering inom till exempel teoretisk undervisning som riskutbildning, AM, eller EcoDriving gör dig extra attraktiv på arbetsmarknaden. Sedan kan du efter att ha jobbat ett år utbilda dig vidare för att även kunna undervisa inom MC, lastbil eller buss. Du kan också gå vidare och arbeta inom gymnasiet, bli utbildningsledare eller kanske driva en egen trafikskola.

Se film om trafikläraryrket