2022-12-05

"Jag har ett stort förtroende för de personer som jobbar fram Optima"

Maria Stenman, som sitter som ledamot i förbundsstyrelsen och driver Norrskenets Trafikskola i Lycksele, är en av de som beställt Optima.

Varför har ni beställt Optima?
Jag gillar att vara tidigt ute, fungerar gärna som pilotskola och tycker om att snabbt lära mig och få en överblick. När det gäller Optima så har jag anmält mig för att jag vill ha ett bra administrationssystem som fungerar på ett smidigt sätt. Jag vet att alla svar inte finns ännu, men jag har ett stort förtroende för de personer som jobbar fram Optima. De känner till aSTRa och känner till vad som behöver förändras och förbättras utifrån det. Och när det gäller just den administrativa delen så vet jag också att det är ett system som redan är prövat och används av trafikskolor i Norge.

Några särskilda funktioner du ser fram emot?
Jag tycker det är bra att det på ett enkelt sätt går att ändra en elev från att köra manuellt till automat. En annan funktion som känns väldigt bra är möjligheten att ta betalt på ett smidigt sätt, att kassan är integrerad i systemet. Något som jag tror det finns ett missförstånd kring är schemamallarna och schemaläggning. Som receptionist/planeringsansvarig kan du absolut planera framåt på ett bra sätt i Optima. Och du kan styra vilka tider som ska vara bokningsbara till vilken behörighet med mera.

Hur har du tagit reda på saker om Optima?
Dels har jag deltagit på flera webbinarier, både som vi arrangerat i den egna regionen och centralt. Även om det i grunden är samma information så blir de ju ändå olika i och med att olika frågor ställs av deltagare. Sen har jag använt mig av Optimas nya webbplats, där uppdateras ju ofta frågor och svar som rör oss som har aSTRa idag. Så där får man gå in och titta med jämna mellanrum.

Vad är viktigast för dig framöver kring detta?
Att bli erbjuden korta små webbinarier och infoträffar med olika innehåll. Det ska vara konkret och avgränsat. Och sen vill jag få tips och diskutera med kollegor kring hur man kan paketera om i den nya försäljningsmodellen. Det är viktigt att få dela tankar med andra, vi är många som jobbar på små enheter som behöver diskutera och inspireras. För mig har det hjälpt att tänka att det är uppbyggt på samma sätt som du köper en ny mobiltelefon. Du köper mobilen i butiken, men tecknar abonnemanget hos en annan leverantör med hjälp av en länk. Det behöver inte vara konstigare än så. Men jag vet att allt det jag nämnt finns redan eller är på gång – så det känns tryggt.