2024-07-02 Trafiksäkerhet

Bra dagar i Almedalen

Under Almedalsveckan jobbade STR och dess utsända för ett trafiksäkrare Sverige. Det var varmt, trevligt och med många bra möten med politiker och allmänhet.

Sammanfattningsvis har STR:s utsända haft givande dagar där de verkligen fått lyfta STR:s viktigaste frågor just nu.

Viktiga frågor 

Frågor som framförallt drivits denna gång är bättre förarutbildningssystem med fokus på utbildning, återinförande av CSN-lånet med utökning av summan och att det ska gälla även tunga behörigheter, sänkt moms på körkortsutbildning samt att jobba för att behålla 18-årsgräns för att ta körkort i Sverige.

Det har blivit möten med många trevliga politiker som lyssnade på STR:S tankar och förslag på förändringar. Under veckan träffades dessa politiker: 
Anders Ådahl, C
Magnus Persson, SD
Camilla Mårtensen, L
Johnny Cato, C
Gunilla Svantorp, S
Mattias Bengtsson, KD
Thomas Morell, SD
Linda Snecker, V

  - Det blev tillfälle att delta på mingel tillsammans med 2030-sekretariatet där vi fick möjlighet att träffa personer som vi annars inte skulle träffat. berättar Maria Stenman förbundsordförande STR.

  - Tack vare vi varit på plats och minglat runt har vi inte bara en gång utan två gånger samma dag sprungit på och fått några ord med vår bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg, vice förbundsordförande.

  - De informella och spontana möten som uppstår är minst lika viktiga som de inplanerade. Denna möjlighet som Almedalsveckan innebär har varit värdefull även detta år, menar Christer Rosén Wickman, förbundssekreterare STR.

Lyckad utdelning

En dag satsades på promenader på gatorna i Visby. STR:s utsända rustades med en skrinda full med småpåsar av Ahlgrens bilar med STR-logga. Varje person som stannade till och pratade bjöds på en liten påse bilar och fick samtidigt svara på frågor om körkort och trafik. Dessa möten skapade många bra dialoger med många olika personer. Vi har även delat ut information om hur vägen till körkort blir så snabb, effektiv och bra som möjligt.

  - Vi känner att de politiker vi träffat har lyssnat och de tycker att trafiksäkerhet och körkort är viktigt, det är i många fall ingången till ett jobb. Vi fortsätter nu vårt arbete att följa upp de personer vi mött och att påminna om våra frågor, säger Maria Stenman.

  - Vi ser med spänning fram emot uppdraget som Transportstyrelen fått av regeringen att se över förarutbildningssystemet. Detta förslag kommer presenteras den 15 september. Dessförinnan kommer vi att jobba för att utbildning ska löna sig och för att vi ska skapa körkortstagare som ska lära för livet och inte för ett prov, avslutar Maria Stenman.

almedalen coll 2.png