2024-02-21 Mc/Moped Transportstyrelsen/Trafikverket

Förarprov för mc fortsatt frustrerande

Trafikverket Förarprovs planering av verksamhet och öppnande av prov för mc ska fortsättningsvis läggas ut för hela mc-säsongen från och med 1 mars 2024. Det meddelar myndigheten.

Att lägga ut alla provtider samtidigt ökar provfokus, är utbildarnas och STR:s bild. I och med att kunderna kommer med bokade provdatum, och vill hinna med så mycket som möjligt på den tid som finns, skapas en situation där lärande hamnar i bakvattnet. 

I stället behövs ett system som går ut på att eleven först utbildar sig och sen - när eleven börjar närma sig målet - letar upp ett passande datum för körprov.

  - STR står för att man ska lära för livet - inte bara för ett prov. Trafikverket menar att de står för samma men bygger ändå ett system som ökar provfokus, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg, vice förbundsordförande STR. 

STR har flera gånger, senast januari 2024, diskuterat frågan med chefer på Trafikverket Förarprov. Myndigheten svarade då att de anpassar sig efter vad deras kund - körkortstagaren - vill ha.

  - Det är förståeligt att körkortstagare vill nå ett körkort snabbt, att de kanske inte lägger större fokus på trafiksäkerhet. Att fokusera på trafiksäkerhet är Trafikverkets och utbildarnas uppgift, eller borde åtminstone vara, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg, vice förbundsordförande STR.


Bakgrund
Under många år släpptes körprov för mc månadsvis under säsongen, med några månaders framförhållning. Inför säsongen 2023 diskuterades nytt system, på grund av långa provköer. Resultatet blev då att Trafikverket släppte alla prov för mc-säsongen 2023 i början av mars samma år.

STR och dess medlemmar var emot ändringen redan på förslagsstadiet. Trafikverket fullföljde ändå ändringen. En utvärdering utfördes av Trafikverket efter säsongen 2023. STR undersökte samtidigt bland sina medlemmar, resultatet visade tydligt att ändringen inte blivit bra. Trots kritiken har Trafikverket valt samma lösning för 2024.