2020-03-25 Lagar/regler Transportstyrelsen/Trafikverket Utbildningar/möten

Hur påverkar Coronaviruset min körkortsutbildning?

Det är speciell tid när vi alla måste hjälpas åt att begränsa smittspridningen kring Coronaviruset och det är normalt att ha frågor kring hur situationen påverkar körkortsutbildningen. Vi vill därför informera dig om vad STR och våra medlemmar gör och vad som gäller just nu.

Är du medlem och vill ha info och stöd?

Om du är medlem och vill ha mer information kring hur du kan anpassa din verksamhet, hur STR stöttar upp eller stöd i hur du kan kommunicera till dina kunder/elever hittar du samlad information på str.se under Min Sida (krävs inloggning).

STR uppmanar våra medlemmar att noggrant följa Folkhälsomyndighetens råd och ta ett stort ansvar för att du som elev ska känna dig trygg med att fortsätta din undervisning på din väg till det viktiga körkortet. De flesta trafikskolor och utbildare begränsar smittspridningen bland annat genom att:

  • Rengöra bilen invändigt med sprit efter varje elev
  • Inte låta eleven blåsa i alkomätaren
  • Öka städningen på ytor inne på trafikskolan
  • Aktivt uppmana elever att stanna hemma om man är minsta lilla krasslig
  • Se över sina avbokningsvillkor (hör med respektive trafikskola vad som gäller)
  • Ta emot färre elever för att kunna sitta glesare vid till exempelvis vid riskutbildning, introduktionsutbildning och teoriutbildningar. I vissa fall erbjuds teoriutbildningen via webben genom videomöten.

Det kan vara så att en del trafikskolor inte riktigt kan erbjuda utbildning i samma utsträckning då lärare är sjukskrivna eller behöver vabba. Precis som sjuka elever ska stanna hemma, så är det ju lika viktigt att de som jobbar på trafikskolan stannar hemma om de känner sig förkylda eller sjuka.


Vad händer med mitt kunskapsprov?

När det gäller tillgången på kunskapsprov så är det Trafikverket Förarprov som beslutar om denna. Just nu är hela förarutbildningsbranschen påverkad av att Trafikverket Förarprov under en period tvingas minska på antalet kunskapsprov i AM, A, B, BE och traktor, men vi är ändå tacksamma för att proven får fortsätta och hoppas att det får fortsätta så.
För senaste informationen läs på Trafikverket Förarprovs webbsida

Tänk på!

Eftersom det finns färre kunskapsprov som läget är nu är det extra viktigt att du som elev är väl förberedd när det väl är dags.