2021-02-01 Lagar/regler Transportstyrelsen/Trafikverket Utbildningar/möten

Hur påverkar Coronaviruset min körkortsutbildning?

Det är speciell tid när vi alla måste hjälpas åt att begränsa smittspridningen kring Coronaviruset och det är normalt att ha frågor kring hur situationen påverkar körkortsutbildningen. Vi vill därför informera dig om vad STR och våra medlemmar gör och vad som gäller just nu.

Är du medlem och vill ha info och stöd?

Informationen på denna sida är främst tänkt för elever och övriga som inte är medlemmar i STR.
Om du är medlem och vill ha mer information, stöd, affischer mm hittar du det på samlingssidan på str.se under Min Sida (krävs inloggning).

STR uppmanar våra medlemmar att noggrant följa Folkhälsomyndighetens råd och ta ett stort ansvar för att du som elev ska känna dig trygg med att fortsätta din undervisning på din väg till det viktiga körkortet. Trafikskolor och utbildare begränsar smittspridningen bland annat genom att:

  • Rengöra bilen invändigt med sprit efter varje elev
  • Inte låta eleven blåsa i alkomätaren
  • Öka städningen på ytor inne på trafikskolan
  • Aktivt uppmana elever att stanna hemma om man är minsta lilla krasslig
  • Generösa avbokningsvillkor (hör med respektive trafikskola vad som gäller)
  • Ta emot färre elever för att kunna sitta glesare vid till exempelvis vid riskutbildning, introduktionsutbildning och teoriutbildningar. I vissa fall erbjuds teoriutbildningen och introduktionsutbildningen via webben genom videomöten.

Det kan vara så att en del trafikskolor inte riktigt kan erbjuda utbildning i samma utsträckning då lärare är sjukskrivna eller behöver vabba. Precis som sjuka elever ska stanna hemma, så är det ju lika viktigt att de som jobbar på trafikskolan stannar hemma om de känner sig förkylda eller sjuka.


Vad händer med mitt kunskapsprov?

När det gäller tillgången på kunskapsprov så är det Trafikverket Förarprov som beslutar om denna. För senaste informationen läs på Trafikverket Förarprovs webbsida

Tänk på!

Eftersom situationen kan innebära färre kunskapsprov är det extra viktigt att du som elev är väl förberedd när det väl är dags.

Är du medlem - ta del av information och stöd här >>