2022-06-28 Lagar/regler Riksdag och regering

Ja till åtgärder mot illegal trafikutbildning och fusk vid förarprov

Regeringen har lämnat olika förslag som syftar till att motverka illegal verksamhet i samband med trafikutbildning samt fusk vid förarprov för att på så sätt förbättra trafiksäkerheten. 

Förslagen innebär bland annat att det ska bli möjligt att stänga av den som fuskar från framtida körkortsprov. Förslagen innebär också att det i större utsträckning än tidigare ska vara straffbart att bedriva trafikutbildning utan tillstånd eller i strid med andra tillämpliga regler.

Straffen för den som driver olaglig utbildningsverksamhet inom det här området ska skärpas. Det ska även bli straffbart att övningsköra med personbil, lastbil, buss och motorcykel utan att ha med sig en identitetshandling.

Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2023. Riksdagen sa nej till förslag i motioner som lämnats med anledning av regeringens förslag samt nej till motionsförslag från den allmänna motionstiden 2021 om olika trafiksäkerhetsfrågor. 

2012 bifölls en motion i frågan av STR:s medlemmar om ”…att arbeta för en förändring vad som avser att höja straffvärdet för olovlig trafikskoleverksamhet från bötesstraff till fängelsestraff” och nu är det och en del andra åtgärder kopplade till prov- och utbildningsbrott beslutade.

- Det är naturligtvis glädjande att det nu blir som vi hoppades på och att den bifallna motionen från 2012 blir verkställd. Att bedriva illegal trafikutbildning är ett grovt brott som bör bestraffas därefter, kommenterar STR:s förbundsordförande Benny Gunnarsson beslutet.


Läs beslutet samt hela betänkandet på riksdagens webbplats >>