2023-08-30 Utbildningsmaterial/tjänster

Körkort nu med Elevcentralen försvinner från Google Play den 1 september – så använder du den med Android framöver

Nu på fredag 1 september 2023 kommer Google att plocka bort appen Körkort nu med Elevcentralen från appbutiken Google Play. Elever som har en Android-telefon kan i stället använda telefonens webbläsare för att logga in på, och använda, Körkort nu med Elevcentralen i fortsättningen.

Det är viktigt att påpeka att Körkort nu med Elevcentralen även fortsatt går att använda med en Android-telefon även om det inte är som en renodlad app, säger Lotta Persson, tillförordnad vd på STR Service AB.

Anledningen till att appen försvinner från Google Play är att den enligt Google är föråldrad och behöver utvecklas vidare för att kunna finnas i deras appbutik. Men Körkort nu med Elevcentralen går även fortsatt att använda i Android-telefoner även om den inte finns som renodlad app - det genom telefonens webbläsare som eleven dessutom kan skapa en enkel, appliknande genväg till.

Vi beklagar verkligen eventuella besvär det här kan orsaka med kort varsel. Det är viktigt att påpeka att Körkort nu med Elevcentralen även fortsatt går att använda med en Android-telefon även om det inte är som en app, säger Lotta Persson, tillförordnad vd på STR Service AB och fortsätter:

– Men med anledning av den omfattande utveckling som skulle behöva ske för att få upp appen på Google Play igen, samt att Körkort nu med Elevcentralen är en produkt som fasas ut i och med skiftet till nya affärssystemet Optima, prioriterar vi i stället våra utvecklingsresurser på att vidareutveckla just  Optima och nya Körkortsboken.

Körkortsboken, den nya officiella appen från STR med elevens körkortsteori, lanserades tidigare i sommar och har därmed redan nu alltså börjat ersätta Körkort nu med Elevcentralen successivt i takt med migreringarna till Optima

Frågor och svar


 
Så hur kan mina elever som har en Android-telefon fortsatt använda Körkort nu med Elevcentralen? 
De kan fortfarande använda webbläsaren i sin telefon (adressen https://elevcentralen.se/) eller dator/surfplatta för att logga in på och använda Körkort nu med Elevcentralen. De kan även spara webbplatsen som en genväg på startskärmen i Android-telefonen så att den lägger sig bland övriga appar. Se en instruktion om hur eleven gör via filmklippet nedan:

 

Kommer appen även försvinna för elever som redan har den installerad? 
Enligt Google själva ska appen inte tas bort från elevens enhet om hen har den installerad sedan tidigare. Eleven kan i det fallet fortsätta använda appen, men det kommer inte att gå att uppdatera den. Om eleven tar bort appen från sin enhet kommer hen inte att kunna ladda ner appen igen. 
Läs mer: https://support.google.com/googleplay/answer/12246761?hl=sv 

Försvinner appen även från App Store för iPhones? 
Nej, appen finns kvar i App Store och kan laddas ner och användas av elever som har en iOS-enhet (iPad, iPhone).