2019-05-27 Pressmeddelande

Körkortsregler krockar med klimatmål

Trafikskolorna har en nyckelroll när det gäller att utbilda framtidens förare i miljöanpassade fordon. Men utvecklingen bromsas av lagstiftning och gamla traditioner. Nu vill branschorganisationen Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) att villkoret som omger automatkörkort plockas bort en gång för alla.

Att utbilda framtidens förare i miljöanpassade bilar med el- och hybridteknik borde vara en självklarhet för STR:s drygt 700 anslutna trafikskolor runt om i landet. Inte minst för att minska användningen av fossildrivna fordon och bidra till att nå Sveriges klimatmål. Men det faktum att nya elbilar och hybrider är automatväxlade – bromsar upp utvecklingen.

- Intresset och viljan finns hos merparten av våra medlemmar, men vi upplever att vi motarbetas av lagstiftning kring körkort för automat, myter och gamla traditioner. Det är hög tid att ifrågasätta dessa och förändra, säger Berit Johansson, förbundsordförande på STR.

Villkor automat stoppar utvecklingen

I dag har Sverige, precis som övriga EU-länder, en lagstiftning där ett körkort för manuellt växlad bil räknas som det ”normala”. Väljer körkortstagaren däremot att ta ett körkort för automatväxlad bil och sen vill köra manuellt behöver hen komplettera med både utbildning och en helt ny uppkörning. Denna begränsning av körkortet kallas villkor automat. Konsekvensen av detta villkor blir att utvecklingen i en hel kedja stannar upp.

- Ett automatkörkort anses ofta som mindre värt för det är begränsat, något många vill undvika. Familjen behåller den gamla manuella bilen för övningskörning, säger Berit Johansson och fortsätter:
- Detta påverkar i sin tur förnyandet av hela landets fordonspark och givetvis trafikskolornas val av övningsbil. Efterfrågan på bilar med växelspak och kopplingspedal är helt enkelt fortfarande för stor.

Uppmuntra till hållbart körkort

STR menar att en förändrad lagstiftning hade resulterat i att betydligt fler valt körkort för automat och uppmanar därför svenska politiker att tydligare driva frågan i EU för att få igenom en förändring. Utöver miljövinsterna kan en lagändring dessutom leda till fördelar vad gäller både trafiksäkerhet och kostnad. I en automatväxlad bil kan den ovana körkortstagaren lättare fokusera på sin omgivning och snabbare utvecklas till en trygg förare. Skulle det senare behövas kunskap vad gäller manuell växling kan hen lära sig detta med hjälp av några extra lektioner på trafikskolan.

 - Vi hoppas att den här debatten tar ordentlig fart en gång för alla, bland politiker men också runt köksborden därhemma säger Berit Johansson. Vi vill att lagstiftningen ska uppmuntra nya körkortstagare till ett mer hållbart körkort, i stället för att motarbeta det. Att kunna hantera en kopplingspedal när man tar sitt körkort är inte den största utmaningen för framtidens bilister.

Debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet