2019-09-05

Krafttag mot illegal förarutbildning – regeringen ger uppdrag till Transportstyrelsen

Regeringen har lyssnat på STR:s önskemål om åtgärder för att komma till rätta med problemet med illegal verksamhet. Nu ger regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att föreslå åtgärder.

- Jag är jätteglad, det känns nästan lite overkligt med tanke på hur länge vi på STR har jobbat för att försöka stoppa och försvåra för den illegala verksamheten. Nu har vi politiker som har lyssnat och lägger konkreta och bra förslag som allihop ligger i linje med det vi har önskat. Nu hoppas vi verkligen att detta hamnar i god jord där besluten fattas, säger Berit Johansson, förbundsordförande.

- Svarta körskolor lurar människor på den utbildning de behöver för att bli säkra förare. Vi kan inte ha en ordning där människor kör på våra vägar med bristande kunskaper. Det äventyrar vår trafiksäkerhet. Laglig körskoleverksamhet med godkända trafiklärare drabbas dessutom av osund konkurrens. Jag vill se krafttag mot fusket, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande från regeringen.

I regeringsuppdraget till Transportstyrelsen ingår att överväga följande:

  • intygandeförfarande för de som utför prov samt sanktionsmöjligheter vid hotfullt uppträdande eller försök till fusk i samband med prov,
  • begränsning att endast Trafikverkets eller godkänd trafikskolas fordon får användas vid prov,
  • särskild färg på de registreringsskyltar som godkända trafikskolor använder vid övningskörning,
  • ytterligare begränsning av det antal handledartillstånd som en person kan ha och
  • andra åtgärder som kan motverka illegal förarutbildning.


Klicka här för att läsa pressmeddelandet från regeringen.