2023-01-24 Trafiksäkerhet Forskning

Bälte livsviktigt i A-traktorer och mopedbil visar VTI:s krocktester

Vad händer egentligen om du sitter utan bälte i en A-traktor eller mopedbil och krockar i 30 respektive 40 kilometer i timmen? På VTI:s krocksäkerhetslaboratorium har tre krocktester genomförts och filmats i syfte att sprida kunskap till ungdomar och deras föräldrar om hur viktigt det är att använda bilbälte även i låga hastigheter.

Foto: VTI

Antalet registrerade A-traktorer och mopedbilar har ökat kraftigt under senare år, liksom antalet personskadeolyckor. VTI har flera pågående studier om A-traktorer och mopedbilar gällande såväl säkerhet som utbildning.

Det finns ett behov av att ge ungdomar och föräldrar insikt och förståelse av hur viktigt det är att använda bilbälte även i låga hastigheter. Filmer kan vara ett redskap för detta och som underlag till dem har tre olika krocktester genomförts.

En A-traktor (Volvo 945, årsmodell 1993) har krockats i en frontalkollision mot en betongbarriär i 30 km/tim, en A-traktor (Volvo V70, årsmodell 2003) i 40 km/tim och en mopedbil (Aixam, årsmodell 2016) i 40 km/tim.

I varje fordon har det funnits en bältad förare (krockdocka hybrid III, vägande 78 kg) och en obältad passagerare (krockdocka hybrid III, vägande 78 kg).

Sprid gärna kunskapen

Allt filmmaterial som finns att ladda ner via VTI:s webbplats är fritt att använda, men VTI ska anges som källa.