2022-09-23 Övrigt

Planerad nedstängning av STR:s datacenter

Lördagen den 1 oktober kommer STR:s servrar att stängas ner på grund av en planerad serverflytt. Nedstängningen är beräknad till lördagen, men driftstörningar kan förekomma hela helgen, dvs lördag 1/10 och söndag 2/10. Här får du tips om vad som är bra att tänka på.

Undder serverflytten kommer det inte vara möjligt att använda sig av till exempel aSTRa WEB, Elevcentralen, str.se och e-handeln vilket gör att vi avråder från att planera utbildningsdagar under denna helg. Elever kommer till exempel inte heller kunna studera teori i Elevcentralen just då.

Från och med måndag 3 oktober beräknas allt fungera som vanligt igen.

Bra att tänka på när systemet är nere
  • E-handeln - om du har en e-handel via aSTRa WEB så kommer den inte att fungera, det kommer troligtvis skickas någon slags felmeddelande men då e-handelssidan inte är under vår kontroll så kommer kan vi inte styra exakt hur det ser ut. Vi rekommenderar att man under helgen då systemet är nere så omdirigerar man adressen från e-handelssidan till en tillfällig informationssida om att kunderna kan återkomma efter helgen.
  • Skriva ut bokningsschema - om ni har lektioner eller kurser planerade och bokade under helgen så rekommenderar vi att ni skriver ut dem. Det gör du genom att gå in på Verksamhet/Personal och klicka på ikonen Dagens tider. Där väljer du datum som du vill skriva ut och aktuella lärare och klickar sen på knappen skriv ut.
  • Skriva ut deltagarlista på kurs - har skolan Introduktionskurs, Riskutbildning 1 eller annan kurs som kräver närvaroregistrering under nerstängningen så rekommenderar vi att man gå in på respektive kurs och klicka på knappen Närvaro och sen väljer skriv ut för att att skriva ut alla kursdeltagarna.
  • Uppmuntra att ta betalt innan - när det gäller att ta betalt under helgen så rekommenderar vi att du uppmuntrar din kunder att betala för sin bokning i förskott eller att du registrerar betalningarna i kassan i efterhand.
  • Bokninspåminnselser och annan kommunikation kommer inte gå ut - eventuella bokningspåminnelser kommer inte att gå ut till eleverna under helgen. Inte heller annan kommunikation via systemets sms- eller e-postfunktion.

Läs mer i STR Hjälpcenter >>