2019-03-14 Övrigt

Roberts Trafikskola anmälde misstänkt illegal verksamhet

Nyligen har flera medier i Norrland rapporterat om situationen vad gäller illegal trafikskoleliknande verksamhet i regionen. Bakgrunden är att trafiklärarna på Roberts Trafikskola fick nog och anmälde ett flertal privata handledare som de misstänker tar betalt för körlektioner.

- Jag tror det är viktigt att vi i branschen hjälps åt och faktiskt anmäler när vi misstänker att någon kör olagligt, det är vår skyldighet, säger ägaren Robert Vikström. 

Sammanlagt arbetar 16 personer på Roberts trafikskola med kontor i Luleå, Piteå och Älvsbyn. Under en tid har man reagerat på att flera privata handledare i området verkar ha satt i system att ta betalt för körlektioner. När man hade tillräckligt med kött på benen bestämde man sig för att kontakta Transportstyrelsens tillsynsverksamhet.

- I vårt fall handlar det inte om konkurrens utan vi gjorde det främst av medkänsla med den grupp av människor som vi ser oftast utsätts för det här, säger Robert Vikström. Det handlar främst om nysvenskar med dålig ekonomi och utan kunskaper om vad som krävs när det gäller att ta körkort i Sverige. Ofta tror de att de kört med en legitimerad trafiklärare, sen kommer de till oss och får börja om från början för att de inte fått de kunskaper de behöver. Man blir både frustrerad och arg.

Måste förändras i grunden

Det har blivit blandade reaktioner i och med veckans skriverier och tv-inslag. Några av kontoren ligger på mindre orter. Men drivet att göra rätt är starkare än oron vad gäller eventuella konsekvenser och vad folk ska tycka.

- Vi kommer att fortsätta reagera och anmäla när vi känner att vi har kött på benen, säger Robert Vikström. Vi vet att det är svårt att driva juridiskt, men i just det här fallet tror jag ett samtal från Transportstyrelsen till de aktuella personerna faktiskt kan få effekt. Men så är det ju inte alltid och något måste förändras i grunden för att man ska orka i längden. Böter på några tusen stoppar inte svartutbildningen.

 
Egna erfarenheter?

Vill du diskutera misstänkt illegal verksamhet i ditt område, få stöd eller råd? Kontakta dina regionråd, förbundssekreterare Christer Wickman eller förbundsordförande Berit Johansson.

Läs artikeln i Norrbottens-kuriren/Piteå-tidningen
Läs artikel och se inslag i SVT Norrbotten