2023-01-17 Utbildningsmaterial/tjänster

Uppdrag: Skapa branschens bästa utbildningsmaterial

Optima handlar om modern teknik och effektiv administration – men helt grundläggande är pedagogiken. PÅ STR Service i Landskrona jobbar ämnesexperter, författare, medieproducenter och UX-designers för att ta fram branschens bästa digitala utbildningsmaterialmaterial. Charlotte Gustafsson är pedagogiskt ansvarig och den som är kravställare i utvecklingen av Optima utifrån det pedagogiska perspektivet i appen Körkortsboken.

Hej Charlotte! Berätta lite om dig själv.
Jag bor med min familj, Makram och Elias, i Linköping sedan snart 2 år. Vi flyttade från Holland sommaren 2021 och jag fick möjlighet att jobba på STR Service på distans. Jag har en bakgrund inom pedagogik och IT (UX-design) och har arbetat 18 år inom IKEA-koncernen med utbildningsdesign och utveckling av lärplattformar. Jag tycker jag det är kul att jobba på STR Service där utbildning är en så central del av verksamheten. Att skapa behörighetsutbildningar är nytt för mig, och jag har fått lära mig en hel del om hur det fungerar med bland annat krav från myndigheter, målformuleringar och frågekonstruktion. Jag trivs kanon!


Vad vill du lyfta fram i det nya digitala materialet Körkortsboken?
Körkortsboken kommer att kunna nås både i en webbläsare och en app och utbildningsmaterialet är också skapat för mer mobil användning. Eleverna ska enkelt kunna plugga ”i farten” det vill säga varsomhelst när de har lite tid över. Utöver det har vi skapat en möjlighet till ett mer individanpassat lärande. Genom ”Läsa, Öva, Svara” kan eleven välja vilken väg de vill gå genom utbildningen. Vill de läsa först och sedan testa sina kunskaper går det bra. Vill de hellre testa sig först för att sedan fylla i kunskapsluckorna går även det utmärkt. Genom individuell ’plugghjälp’ baserat på sitt testresultat kan det vara ett roligt sätt att ta sig an utbildningen. Sen finns det mycket bra filmer och övningar för att ge dem alternativa sätt att lära sig och som förhoppningsvis ger den en del aha-känslor!


Vad händer bakom kulisserna som kan vara bra att veta som utbildare?
Bakom kulisserna i Optima kommer det bli stor ordning och reda där lärandemål från och med nu styr upp både produktion, användning och uppföljning av vårt utbildningsmaterial. För elever och utbildare kommer det innebära att de lättare kan följa upp elevens kunskap inom de olika ämnena i utbildningen. Det kommer då bli enklare att knyta samman teori och praktik. För oss inom produktion kommer vi kunna säkerställa att vi producerar rätt saker och håller det uppdaterat över tid.

Vad hoppas du att man som utbildare upplever när man arbetar i materialet?
Jag har pratat med en hel del utbildare under utvecklingen av Optima och har fått insikt i en del utmaningar och önskemål. Jag hoppas att man som utbildare kommer känna att Optima stöttar en i att jobba tillsammans med eleven. Att det hjälper en att planera, kommunicera, definiera mål och förväntningar, följa upp framstegen som görs och så vidare. Sen hoppas jag att man som utbildare känner att det är enkelt att hitta och jobba i verktyget. Den arbetsmiljö som utbildarna har, med tanke på att de sitter i bilen och ofta har fullt schema, ställer ju höga krav på såväl funktionalitet som hur innehållet presenteras. Vi har en del kvar att utveckla när det kommer till pedagogiskt lärarstöd i Optima, men målet är att vi ska erbjuda verktyg och tips som både nya och erfarna lärare kommer tycka är användbara och bra.

 

Se filmen om Körkortsboken

Klicka på bilden och se en film om appen Körkortsboken.

"Göra skillnad för trafiklärarna och eleverna"

Mikaela Rönnqvist, UX-designer, och Charlotte Gustafsson, pedagogiskt ansvarig på STR Service, berättar mer om arbetet med Körkortsboken i Optima