2022-06-30 Övrigt

STR välkomnar krafttag: Flera illegala trafikskolor upptäckta av Skatteverket

I en nyligen genomförd granskning av branschen har Skatteverket upptäckt omfattande fusk och flera illegala trafikskolor. I ett pressmeddelande beskrivs att oredovisade inkomster och privatpersoner som erbjuder körlektioner utan att ha vare sig företag eller utbildning är vanligt förekommande fusk. 

Granskning omfattar 34 verksamheter varav 11 helt saknar tillstånd och hittills har Skatteverkets kontroller lett till drygt 17 miljoner i höjda skatter och avgifter, inklusive skattetillägg.

Att motarbeta den illegala trafikskoleverksamheten är en fokusfråga för STR, som välkomnar Skatteverkets granskning och ser positivt på varje steg i rätt riktning för att komma åt fusket.

- Det har varit alldeles för lätt under alldeles för lång tid att tjäna grova pengar på brott inom alla delar av körkortsområdet. Det här är efterlängtat och gynnar den fria och fungerande konkurrensen. I slutändan gynnar det också såväl trafikskoleelever som trafiksäkerheten i samhället, säger Christer Wickman, STR:s förbundssekreterare.

I över 20 år har STR jobbat aktivt på många olika fronter för att sätta stopp för illegal trafikskoleliknande verksamhet. Den svarta verksamheten omsätter enorma belopp, lurar sina kunder och utsätter trafikanter för livsfara. Att med hjälp av olika åtgärder kunna sätta stopp för illegal verksamhet handlar i slutändan om allas vår trafiksäkerhet och alla trafikanters behov av en rättssäker och kvalitativ utbildning.

Med en förbättrad lagstiftning på plats anser STR att det nu är dags att fokusera på tre åtgärdsområden:

1. Tillsyn
Vi inom branschen betalar för tillsyn. Vi välkomnar en effektiv granskning av tillståndspliktig verksamhet och att de som inte bedriver en seriös verksamhet blir av med tillstånd snabbare än vad som verkar ske idag.

2. Efterfrågan
Vi ska underlätta för konsumenter att säkerställa att man anlitat en legitim verksamhet. Detta kan idag göras på Transportstyrelsens webbplats. Det är positivt, men som söksida känns den både ineffektiv och omodern. Idag är det dessutom inte ett krav att man som tillståndsinnehavare är registrerad på denna sida och vi anser att det bör bli betydligt enklare att kontrollera och använda sin konsumentmakt och undersökningsplikt.

3. Lagefterlevnad
Polisen och andra aktörer måste få bra förutsättningar att kontrollera tillstånd när de stoppar fordon på väg. 

- Precis som det nämns i Skatteverkets pressmeddelande är det både mycket positivt och nödvändigt att vi är flera aktörer som samverkar mot fusket och visar att det inte accepteras. Ytterst handlar det om trafiksäkerheten på våra vägar och ger samtidigt en uppmuntran till de seriösa att fortsätta med sitt idoga arbete avslutar STR:s förbundsordförande Benny Gunnarsson.

Läs vidare:
Skatteverkets pressmeddelande >>
Transportstyrelsens sökfunktion >>
Så jobbar STR för laglig och rättssäker förarutbildning >>
Åtta tunga skäl att välja en laglig trafikskola >> 
Ja till åtgärder mot illegal trafikutbildning och fusk vid förarprov >>