2019-02-28 Pressmeddelande

Hovrätten fastställer fängelsedom för illegal trafikskoleliknande verksamhet

Ett år och sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott, bokföringsbrott och näringsförbud i fem år. Det blev påföljden för den man i Karlstad som bedrivit illegal trafikskoleliknande verksamhet. Hovrätten fastställde därmed tingsrättens tidigare dom och sänder ut en tydlig signal.

Den dömde mannen har utan tillstånd drivit trafikskola på flera orter i Västsverige. Mannen har under minst sex år låtit bli att betala in skatter och avgifter och saknar helt bokföring för verksamheten. Åklagaren bedömer att det handlar om inkomster på flera miljoner kronor som inte redovisats och nu fastställer alltså hovrätten tingsrättens tidigare dom.

- Sammanfattningsvis är det bra. Det är klart att vi ännu hellre hade sett en skärpning av straffet, men nu har domen fastställts i en högre instans vilket i sin tur sänder tydliga signaler om att detta inte är något som samhället accepterar, säger Berit Johansson, förbundsordförande för STR, Sveriges trafikutbildares riksförbund.

STR kritiska till luckor i trafikskolelagen

Samtidigt är STR fortsatt mycket kritiska till att det finns tydliga och allvarliga luckor i trafikskolelagen. Mannen har tidigare dömts för brott mot denna eftersom han har bedrivit trafikskoleverksamhet utan tillstånd, men kunde trots domen fortsätta och till och med utvidga sin illegala verksamhet. Först när mannen åtalades för bokföringsbrott, som har en hårdare straffskala, kunde mannen dömas till fängelsestraff och verksamheten stoppas.

- Illegal trafikskoleliknande verksamhet, som i slutänden kan drabba den enskilde körkortstagaren hårt, blir allt vanligare över hela landet, säger Berit Johansson. Det är en mycket allvarlig utveckling och man måste täppa till luckorna i lagstiftningen så att risken ökar för kännbara straff när man bedriver den här typen av olaglig verksamhet.