2020-08-20 Rättsfall

Åtal efter razzian i Karlskrona

Nu väntar åtal mot en man i Blekinge sedan hans olagliga trafikskoleliknande verksamhet upptäcktes vid en razzia för snart två år sedan.

Enligt Skatteverket har mannen köpt in två bilar med dubbelkommando och använt dem för minst 2 000 ”lektioner” i en verksamhet som inte varit registrerad någonstans, varken hos Skatteverket eller andra myndigheter. Mannen har inte något av de tillstånd som behövs för att driva trafikskola.
Vilket mannen i och för sig säger att han inte har gjort. Han hävdar att han bara har kört med grannar och vänner, och att han inte tagit betalt för någonting annat än bränslet.

Regelbundna insättningar via swish till mannens konto tyder dock på någonting annat, menar Skatteverket. Samma belopp återkommer gång på gång, och myndigheten anser att mannen på detta vis tagit emot 420 000 kronor.
Enligt SVT Nyheter kommer mannen nu att åtalas för bokföringsbrott.

En tillslag mot olaglig trafikskoleliknande verksamhet i Karlskrona gjordes i oktober 2018. Flera myndigheter, Skatteverket, Transportstyrelsen, Trafikverket, Ekobrottsmyndigheten och Polisen, gjorde en razzia där de kontrollerade dokument och tillstånd hos både förare och passagerare. Respektive myndighet har därefter gått vidare med de misstankar som rör deras ansvarsområden.

Text: Catarina Gisby