2020-06-02 Rättsfall

Åtal för trafikskola utan tillstånd

En man i Östersund som misstänks för illegal trafikskoleliknande verksamhet åtalas nu för att ha drivit olaglig trafikskola.

Det rapporterar bland andra Östersunds-Posten och SVT-Nyheter Jämtland.
Under hösten förra året noterade vittnen att den nu åtalade mannen ofta plockade upp en eller flera personer i centrala Östersund. Vid en kontroll visade det sig att han var handledare för 15 personer, vilket är det högsta antalet som Transportstyrelsen tillåter. Ett handledartillstånd innebär dock inte att det är tillåtet att erbjuda körlektioner i kommersiellt syfte.

Men enligt åklagaren var det just detta – erbjudanden om övningskörning mot betalning – som mannen sysslade med. Han åtalas därför för att ha bedrivet trafikskoleverksamhet utan tillstånd. Detta kommer åklagaren att försöka bevisa med hjälp av bland annat skärmdumpar på swishbetalningar från de personer som mannen varit handledare för. Enligt SVT tog han emot minst 10 175 kronor i sådana betalningar mellan september och november 2019.

Mannen åtalas även för tillåtande av olovlig körning efter att ha övningskört med en person som saknade tillstånd för övningskörning.

Text Johan Granath