2022-04-14 Lagar/regler

Däckskifte i hela landet – Undantag vid vinterväglag

Den 1 april upphörde vinterdäckskravet för säsongen och senast den 15 april ska de som kör dubbat byta till odubbat. Förutom om det är vinterväglag, då får dubbdäcken sitta kvar.

Från den 1 december till 31 mars ska personbil klass I, personbil klass II, lätt lastbil, tung lastbil, tung buss och lätt buss samt släpvagnar som dras av sådana fordon, ha vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder. Vinterväglag är snö, is, snömodd eller frost på del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på aktuell plats. Med likvärdig utrustning menas till exempelvis snökedjor. Kraven gäller även fordon som är registrerade utomlands.

Detta är vad som gäller allmänt i Sverige, trots att avståndet nord-syd gör att landet kan ha flera årstider samtidigt, framför allt vår och höst. Därmed kan väglaget variera rejält, till exempel mellan Skåne och norra Lappland. De stora skillnaderna som kan förekomma är också förklaringen till att regeln om dubbdäck är flexibel. Boende i norra Sverige ska kunna behålla dubbdäcken efter 15 april vid vinterväglag.

Transportstyrelsen, som alltid uppmärksammar däckbytartider, konstaterar att det inte finns något förbud mot dubbfria vinterdäck under sommaren. Men rekommenderar skifte till sommardäck. Det beror på att gummiblandning och mönster på de odubbade vinterdäcken ger sämre köregenskaper i sommarväglag och kan ge längre bromssträcka. Dessutom är det oekonomiskt att köra på dubbfria vinterdäck sommartid, eftersom däcken slits hårdare i höga temperaturer.

Text: Johan Granath Foto: Staffan Gustavsson