Den första november lämnar Transportstyrelsen sitt åtgärdsförslag om A-traktorer som förväntas innehålla vissa regelskärpningar. STR ifrågasätter dock varför A-traktorer överhuvudtaget finns på svenska vägar. Redan 1975 försökte dåvarande Trafiksäkerhetsverket fasa ut dessa fordon, men vek sig för protester.
Vi bör fråga oss om dessa fordon verkligen behövs idag? Både EPA- och A-traktorer är en märklig konsekvens av både ett förlegat behov från andra världskriget och ett undantag från EU-direktiv. År 2022 borde det gå att möta unga människors transportbehov på ett säkrare och mer miljövänligt sätt, både för dem själva och för omgivningen.
Sverige är unikt i Europa med att tillåta A-traktorer. Detta skapar ytterligare en risk, eftersom vi har både person- och transportbilsförare från andra länder som saknar vana vid dessa avvikande fordon. Dessutom skickar tillåtandet av fordonstypen felaktiga signaler i relation till Sveriges högt ställda ambitioner på trafiksäkerhetsområdet och i Nollvisionen.
Under minst tre år tillåts tonåringar grundlägga felbeteenden i trafiken.
I nuläget med drygt 50 000 A-traktorer och en negativ olycksutveckling måste det till krafttag för att få stopp på olyckorna. Vi får inte glömma att det är 15-åringar som släpps ut i trafiken. Vuxenvärlden och samhället måste ta ett större ansvar. FN:s barnkonvention som är lag i Sverige, innebär att barn har rätt till god hälsa (artikel 24) och även till utbildning (artikel 28). STR ställer sig frågande till om dessa artiklars avsikter uppfylls med nuvarande regelverk.
Utvecklingen kring EPA-, A-traktorer och mopedbilar är en smygsänkning av körkortsåldern. Den har genomförts utan konsekvensanalys.
I praktiken anser STR att utvecklingen kring EPA-, A-traktorer och mopedbilar är en smygsänkning av körkortsåldern. Den har genomförts utan konsekvensanalys för trafiksäkerhetseffekterna i allmänhet och förarutbildningssystemet i synnerhet. Till exempel borde införandet av nuvarande regelverk ha föregåtts av en konsekvensanalys av hur personbilskörkortet påverkas när 15-åringar tillåts att under minst tre år grundlägga felbeteenden i trafiken. Vi bör fundera över hur trafiklärare ska kunna påverka dessa felbeteenden - om de ens ges möjlighet - när det är dags för personbilskörkort.
Om A-traktorer nödvändigtvis ska vara kvar på vägarna finns en rad säkerhetsåtgärder som bör införas:
• Harmonisering av hastigheter så att både mopedbil och A-traktor går i exempelvis 40 km/h (därigenom symboliserar LGF-skylten samma sak för andra trafikanter)
• Begränsad vikt för att göra det omöjligt att köra för stora fordon
• Bälteskrav
• Vinterdäck
• Spärr mot manipulationen av fordonen - höga hastigheter skapar allvarliga olyckor
Det är dessutom dags att komplettera AM-utbildningen med en riktad utbildning för fyra hjul. Till exempel introduktionsutbildning för föräldrar till A-traktorförarna och deras barn. Denna utbildning finns för personbil sedan 2006 och har bidragit till att övningskörningsolyckorna halverats.
Utbildning på fyrhjuligt fordon kan vara en väg att gå. Det mest gynnsamma skulle vara att använda en trafikskolebil som inte går fortare än 30 km/h, vilket skulle bidra till bra arbetsmiljö, säkert fordon och miljötänkande.
Även en grundläggande riskutbildning bör övervägas.
STR väntar med spänning på Transportstyrelsens utredningsrapport som ska lämnas den 1 november. Den innehåller förhoppningsvis en seriös och djup analys kring vad som har hänt och myndighetens eget ansvar för denna utveckling. Förhoppningsvis också åtgärder och förändringar med ett helhetsperspektiv kring både trafiksäkerhet och ungdomars mobilitet.
Benny Gunnarsson
Förbundsordförande STR
Foto: Staffan Gustavsson & Shutterstock