2021-12-27 Driva trafikskola

Donika Nimani - hyllad låtskrivare och snart färdig trafiklärare

Hon hyllas som låtskrivare och belönades med Gärdestad-stipendiet tidigare i år. Men när Donika Nimani inte sjunger i teve kan man hitta henne i receptionen på Prima Trafikskola i Norrköping. Och snart är hon färdigutbildad trafiklärare.

Hon berättar att hon har hållit på med musik så länge hon kan minnas.
– Mamma brukar prata om hur jag sjöng Mamma Mia i bilen när jag var två, haha… Det minns jag ju inte själv. Men jag gick i musikklasser i grundskolan och gymnasiet, och efter gymnasiet gick jag en tvåårig musikutbildning på Kulturama i Stockholm. Det var då jag började skriva låtar på allvar.

Det var i juli som det avslöjades vem som hade utsetts till årets Gärdestad-stipendiat.
Stipendiet inrättades strax efter Ted Gärdestads död 1997 av hans bror Kenneth Gärdestad och musikern Janne Schaffer. Det delas ut till en eller flera unga svenska låtskrivare varje år för att de ska kunna utveckla sin originalitet inom vis- och populärmusik.

I motiveringen till varför 25-åriga Donika Nimani från Norrköping fick stipendiet, som i år var på 40 000 kronor, står det bland annat så här
”Donika sätter ord på sin samtid med ett unikt och spännande tonspråk i en musikaliskt lyhörd och kaxig produktion som på ett smakfullt sätt harmonierar med varje sjungen rad. Hennes fantastiska sångröst rör sig dessutom obehindrat mellan olika känslor och uttryck utan att lämna någon oberörd.”


Donika Nimani vill beröra människor med sin musik, men hon vill också göra ett bestående intryck som trafiklärare. – När jag började här på trafikskolan blev jag positivt överraskad över hur givande det kändes att vara i en miljö där man får möta människor varje dag och vara en del av en så stor grej som det är ju är att ta körkort.

– Det var jättekul att träffa Janne Schaffer och motta stipendiet av honom nu i höst. En stor ära, säger Donika Nimani och ser liksom självlysande glad ut. Samtidigt innebär det förstås en viss press att få ett sådant här pris. Nu finns det ju så tydliga förväntningar på mig, tillägger hon.

Vi träffas en sen eftermiddag i december, efter det att Donika slutat skolan för dagen, på Prima Trafikskola i centrala Norrköping. Här började hon att arbeta på halvtid i receptionen 2018.
– Jag jobbade med musiken samtidigt, och det funkade så himla bra att kombinera det ena med det andra. Det var också då jag fick upp ögonen för trafikskolebranschen och insåg att jag mådde bra i den här miljön där man får möta människor varje dag och vara en del av en så stor grej som det ju är att ta körkort.

Chefen Ninos Chanko uppmanade henne redan från början att utbilda sig till trafiklärare. Han trodde att det kunde vara ett jobb som skulle passa henne.
– När pandemin kom och i princip hela musikbranschen låg nere kändes det naturligt för mig att ta det steget, berättar Donika Nimani.
Hon sökte och kom in på den trafiklärarutbildning som finns i Norrköping, fast på grund av covid-19 har utbildningen mestadels ägt rum på Zoom, så hon hade egentligen kunnat utbilda sig var som helst i landet. I höstas gjorde Donika sin första LIA på Prima Trafikskola, och i februari är det dags för LIA nummer två, som sträcker sig in i april.


– Jag vill bo kvar i Norrköping, säger Donika Nimani. Det är en väldigt bra musikstad. Och jobb som trafiklärare är jag redan lovad, på Prima Trafikskola.

Ninos Chanko är mycket för att delegera uppgifter till sina medarbetare. Donika Nimani har länge haft ansvaret för receptionen på trafikskolan och det har hon fortsatt att ha även under studietiden.
– Jag ska se till att den fungerar, förklarar hon. Att ha koll på lite ekonomi ingår också. Det blir en del pappersarbete.

Förra sommaren bjöds hon in till TV4:s nyhetsmorgon för att sjunga ”Jättefina ord”, en av de sånger som sedan ledde till att hon fick Gärdestad-stipendiet. Dagen efter teveframträdandet satt hon i receptionen på trafikskolan och tog emot kunder.
– Ibland känns det som att jag lever ett Hannah Montana-liv, haha.
Och snart är du färdig trafiklärare, hur känns det?
– Sjukt läskigt! Men jättekul! Att få möjlighet att utbilda säkra förare och träffa så många olika människor är något otroligt fint. Och det är en stor fördel att jobbet går så bra att anpassa till mina musikjobb. Det finns ju ett behov av trafiklärare över hela landet, så jag skulle i princip kunna flytta vart som helst och få jobb. Det innebär en stor trygghet.

Ser du några nackdelar?
– Nja, det är väl den där diskussionen man ibland får ta med dem som vill lära sig köra bil för att klara uppkörningen, inte för att bli säkra förare. Men mest ser jag fördelar. Jag hade nog aldrig tänkt tanken att bli trafiklärare om jag inte hade börjat jobba i receptionen på Prima Trafikskola, men i dag känns valet helt självklart.

Text: Catarina Gisby  Foto: Staffan Gustavsson

Fotnot: Hannah Montana är en amerikansk teveserie som handlar om tonårstjejen Miley Stewart – spelad av Miley Cyrus – som lever ett dubbelliv. Ytterst få vet om att Miley också är den berömda artisten Hannah Montana.

Länk till Donika Nimanis framträdande i TV:s Nyhetsmorgon:
https://www.tv4.se/klipp/va/13286136/donika-nimani-jattefina-ord