2020-08-21 Trafiksäkerhet

Lägsta antalet omkomna i trafiken i modern tid

Antalet omkomna i vägtrafiken fortsätter att hålla sig på en lägre nivå. Under de senaste tolv månaderna har 208 personer dött på de svenska vägarna.

Under juli månad dog 18 personer i vägtrafiken, och antalet skadade personer uppgick till 1 328, varav 167 var svårt skadade. Det framgår av den statistik som Transportstyrelsen publicerar varje månad.
I juli månad förra året dog 19 personer i kollisioner av olika slag. Även det var en låg siffra. Medeltalet för antalet dödade i trafiken under juli månad under perioden 2015 - 2019 är 32 personer.

Transportstyrelsens statistiker Khabat Amin säger i en kommentar att sommarmånaderna normalt brukar vara de månader när flest dödsolyckor inträffar i trafiken. Därför är det glädjande att de två senaste åren avviker i det avseendet.
– Vi ser att antalet omkomna totalt för de första sju månaderna i år är det lägsta i moderna tid, tillägger han.

208 personer har omkommit på vägarna under den senaste tolvmånadersperioden. Under de senast föregående tolv månaderna dog 276 personer. Jämfört med ett femårigt medelvärde för motsvarande period handlar det om en minskning av antalet dödade i trafiken med hela 23 procent.

Text: Catarina Gisby  Foto: Staffan Gustavsson