2020-11-02 Bakom ratten

Många vill ha personlig registreringsskylt

Ovanligt många har under 2020 ansökt om personliga registreringsskyltar. På Transportstyrelsen tror man att coronapandemin kan vara en del av förklaringen.

Myndigheten ser fler förstagångsansökningar nu än tidigare, vilket innebär att personer som tidigare inte haft personliga skyltar bestämt sig för att skaffa sådana.
– Det skulle kunna bero på att människor har mer tid och pengar över, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen, i en kommentar. En annan anledning kan vara att det enligt henne också har blivit lättare att ansöka om en personlig skylt via trafikmyndighetens webbplats.

Hittills i år har cirka 3 000 ansökningar om personlig registreringsskylt godkänts. Under 2019 godkändes 4 125 ansökningar. Med tanke på hur stort intresset verkar vara för tillfället tror Transportstyrelsen att totalsiffran kommer att vara större för 2020. I så fall handlar det om ett rekord. Första året det blev möjligt att ansöka om en personlig registreringsskylt var 1988. I dag finns det 22 033 personligt färgade skyltar i Sverige.

Kostnaden för att sätta sin egen prägel på registreringsskylten är 6 200 kronor, och för den summan får man ha skylten i tio år. Därefter kan man välja att förnya skylten på fem eller tio år, men då kostar det mera pengar. Nästan hela summan går till Trafikverkets Skyltfond, vilket är en fond som två gånger årligen delar ut pengar till olika trafiksäkerhetsprojekt. De senaste tio åren har fonden betalat ut 85 miljoner kronor. En personlig skylt får ha upp till sju tecken. Teckenkombinationen får inte innehas av någon annan, och den får heller inte ”väcka anstöt eller medföra olägenhet”.

Text: Catarina Gisby Foto: Staffan Gustavsson