2021-11-09 Lagar/regler

Maximalt fem handledarskap från december – Även skärpta regler kring fordon och kunskapsprov

Från den 1 december skärps reglerna för handledarskap till maximalt fem stycken vid privat övningskörning. Samtidigt införs nya regler som ska försvåra användningen av otillåtna hjälpmedel vid kunskapsprovet.

Från samma datum gäller också att bil som använts för B-körprov ska tillhöra Trafikverket, godkänd trafikskola eller gymnasieskola. Undantagna är personer som behöver använda egen, anpassad bil.
Ändringarna bygger i huvudsak på förslag som Transportstyrelsen lämnade till regeringen under förra året och som Mitt i Trafiken då rapporterade om.

– Ambitionen är att försvåra för den som försöker ta otillåtna genvägar till körkortet och för de som erbjuder sådana genvägar, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Försök till fusk ska bland annat förhindras genom att provtagares tillhörigheter hanteras i ”ordnad form vid kunskapsprovet”. Det betyder att Trafikverket har rätt att avvisa personer som inte lämnar ifrån sig till exempel mobiltelefon och ytterkläder på anvisad plats.

– Tanken med regeländringen är att användandet av otillåtna hjälpmedel ska bli svårare att dölja. Försökt till fusk handlar ofta om att man döljer mobiltelefoner och annan teknisk utrustning i sina tillhörigheter, säger Olof Stenlund.

Text: Johan Granath Foto: Staffan Gustavsson