2020-07-16 Trafiksäkerhet

Polisen bötfäller fler för trafikförseelser

Första halvåret i år har 41 procent fler personer fällts för fortkörning vid manuell övervakning jämfört med samma period förra året. Även antalet som bötfällts för så kallad ¨rattsurfning¨  att hålla i mobiltelefonen samtidigt som man kör har också ökat markant, med 48 procent.

Våren 2020 fick alla poliser möjlighet att skriva ut ordningsböter digitalt, så kallad obot.  Detta har gjort stor skillnad enligt Erling Andersson som jobbar med trafikfrågor inom Polismyndigheten.
– Införandet av obot har gjort att polisen kan jobba mer effektivt med trafikförseelser, jag är övertygad om att det bidragit till att fler rapporteras för förseelser i trafiken.
– Tidigare var polisen tvungen att ha med sig en speciell katalog och ett block, det var lite omständigt. Nu kan polisen utfärda böter via sin tjänstetelefon, det är snabbt och enkelt säger Erling Andersson.  

Första halvåret i år bötfälldes 65 892 personer vid manuell övervakning för att ha kört för fort, samma period förra året var det 46 874 i hela landet. Siffrorna för ¨rattsurfning¨ var i år 7 338 mot 4 965 året före.

Text och foto Staffan Gustavsson