2021-02-05 Rättsfall

Trafiklärare åtalad för sexuellt ofredande

En trafiklärare i Norrköping står åtalad för sexuellt ofredande av fyra elever. Övergreppen ska ha skett sommaren 2020 under pågående lektioner. Mannen har nu avskedats från de båda trafikskolorna där ofredandena ska har inträffat.

Det uppger flera medier, bland andra Östgöta Correspondenten och Norrköpings Tidningar.

Enligt uppgift är den yngsta eleven 18 år och den äldsta 40 år. Tre av dem är kvinnor och en är man. Den åtalade ska under sommaren 2020 först ha tafsat på tre av dem, bland annat genom att under lektioner ta dem på lår och armar, samt försökt kyssa dem. Han har enligt åtalet även kommit med komplimanger och uttryckt att han ”har känslor för”, eller till och med i något fall, ”älskar” dem.

I förhör säger eleverna att de tagit illa vid sig, blivit skrämda och fallit i gråt i anslutning till händelserna. Efter att eleverna på den första trafikskolan uppmärksammat vad som hänt avskedades mannen. Han lyckades dock snabbt få anställning på en annan trafikskola i Norrköping.

Efter bara ett par veckor på den nya arbetsplatsen anmälde en elev att den nu åtalade agerat närgånget. Han ska bland annat ha tagit henne på låren, lyft hennes tröja och pussat henne på handen, munnen och kinden. Enligt åtalet har han också uttryckt att han ville ”ha” och att han ”älskade” henne.
Mannen fick trots det inträffade fortsätta sin anställning, dock med andra arbetsuppgifter än som trafiklärare. Han sades upp först när det stod klart att han skulle bli åtalad.

Helen Melchersson driver trafikskola i Norrköping och är regionråd för STR Region Öst. Hon är inte insatt i det aktuella fallet men ser, oavsetvilket, beteendet som helt oacceptabelt.Helen_M_smal.jpg
– För STR som branschorganisation gäller fullständig nolltolerans när det rör den här typen av agerande. Som elev ska man aldrig acceptera ett olämpligt beteende, utan alltid anmäla.
Hon fortsätter:
– STR har länge arbetat aktivt med att förebygga den här typen av händelser och även stötta våra medlemsföretag i hur man ska agera om det uppstår misstanke.

Östgöta Correspondenten har pratat med den åtalade, som nekar till anklagelserna. Han säger sig ha jobbat många år i branschen utan att har gjort något fel. Anledningen till att han blivit anmäld är, tror han, en komplott som de fyra eleverna ingått för att få gratis lektioner som kompensation.

Text: Johan Granath  Foto: Staffan Gustavsson