2021-04-09 Driva trafikskola

”Vi arbetar mer med siffror och statistik"

Med hjälp av en företagskonsult ökade Robert Vikström omsättningen i sina trafikskolor. Tidigare gick han mest på magkänsla. I dag lutar han sig mer mot siffror och statistik när han planerar framåt.

Roberts Trafikskola finns i Piteå, Luleå och Älvsbyn. Robert Vikström driver verksamheterna tillsammans med sin bror Stefan Vikström.
Affärerna har alltid gått ganska bra.
– Så vi var egentligen rätt nöjda när vi mötte Thomas Persson, revisor i Luleå. Vi träffade honom i samband med att vi köpte upp en trafikskola där. Han skulle hjälpa oss med alla papper och så, berättar Robert Vikström.

Något hände.
— Vi upptäckte ganska snabbt att Thomas Persson gav oss mer än vad vi frågade efter. Han kom med massor av goda tips och råd. Så vi beslutade att knyta honom närmare oss.
Robert Vikström säger att han alltid har gått mycket på magkänsla. Inte tittat så mycket på siffror.
– Nu har vi lärt oss att arbeta mer med siffror. Hur många elever har vi? Hur många har vi när lågsäsongen kommer? Hur planerar vi för det? Hur många timmar används bilarna? Hur många timmar står de still? Varför står de still? Kan vi ändra på det? Och så vidare.


Just nu görs flera viktiga investeringar. Bland annat har Roberts Trafikskola köpt Nyströms Trafikskola i Boden. Namnet Nyströms kommer att få vara kvar, liksom personalen.
– Vi lärde oss i samband med trafikskoleköpet i Luleå för fyra år sedan att det där med namn är viktigt. Där och då köpte vi Ninas Trafikskola och bytte direkt namn till Roberts Trafikskola. Det påverkade verksamheten negativt. Ninas Trafikskola var så etablerad. Det tog tre, fyra år att jobba in vårt nya namn.


Bröderna Robert och Stefan Vikström driver Roberts Trafikskola på flera orter i Norrbotten. Med hjälp av en utomstående konsult har de ökat sin lönsamhet betydligt. – Vi är som fortfarande på rull, säger Robert Vikström. Vi har nyligen köpt en trafikskola till, i Boden.Bröderna Robert och Stefan Vikström driver Roberts Trafikskola på flera orter i Norrbotten. Med hjälp av en utomstående konsult har de ökat sin lönsamhet betydligt. – Vi är som fortfarande på rull, säger Robert Vikström. Vi har nyligen köpt en trafikskola till, i Boden.


Något Roberts Trafikskola är välkänt för är Körkortshjälpen, specialiserad undervisning för körkortselever med särskilda behov. Tidigare fanns Körkortshjälpen enbart i Älvsbyn med ett internat för max sex elever. Nu finns Körkortshjälpen på alla orter där Roberts Trafikskola finns, och istället för att driva eget internat samarbetar trafikskolan med vandrarhem och andra boenden på orterna.
Körkortshjälpen är lönsam.
– Det är också en verksamhet som vi är väldigt engagerade i och bryr oss mycket om. Gör man saker och ting enbart för pengarnas skull, då blir det inte bra, understryker Robert Vikström.

Eftersom han och hans bror Stefan tyckte att de fick så många bra råd av Thomas Persson bjöd de in övriga trafikskolor i Norrbotten till en gemensam dag om företagande och lönsamhet. Initiativet spred sig som ringar på vattnet i Trafikskolesverige. Andra STR-föreningar har också haft utbildningsdagar med Roberts Trafikskolas företagskonsult.
– Vi är en utsatt bransch, därför tycker jag att det är viktigt att dela med mig av kunskap som jag har haft nytta av i min verksamhet, påpekar Robert Vikström.

Text: Catarina Gisby