2020-09-11

Snart införs ”Körprov”-skylt

Trafikverket Förarprov inför från och med den 1 oktober magnetskyltar med texten ”Körprov” för fordon som används vid körprov för behörighet B, taxiförarlegitimation och föreläggandeprov B. I dag är fordon som används vid körprov omärkta.

Skylten ska placeras baktill på bilen och är en åtgärd för att minska antalet påkörningsolyckor bakifrån. Trafikverkets förhoppning är att öka tryggheten och säkerheten för de prövande och inspektörerna. Genom att ”Körprov”-skylten påminner om skylten ”Övningskörning” är förhoppningen att bidra till övriga bilisters igenkänning och förståelse.

”Påkörningsolyckor bakifrån är ett av de allvarligaste arbetsmiljöproblemen som vi har i samband med körprov. Vi ser en ökning genom åren och detta är ytterligare en åtgärd för att skydda våra medarbetare, kunder och andra trafikanter”, säger Kristina Hagberg, chef för Trafikverket Förarprov i ett pressmeddelande.

Trafikverket uppger att man under våren 2019 genomförde ett försök med ”Körprov”-magnetskylt på flera förarprovskontor. Resultatet visade på en minskning av antalet olyckor, jämfört med samma tidsperiod 2018. Myndigheten säger också att man valt att börja med ”de prov där det skett flest olyckor” och att resultatet av skyltanvändningen ska utvärderas.

Text: Johan Granath  Foto:Staffan Gustavsson