2021-06-02 Rättsfall

Villkorlig dom för sextrakasseri-åtalad trafiklärare

Den trafiklärare i Norrköping som under vårvintern 2021 åtalades för sexuellt ofredande av fyra trafikskoleelever har nu fått sin dom: Villkorlig dom samt dagsböter.

Mitt i trafiken skrev i februari, när åtalet väcktes, om fallet. Mannen, som är född 1970, har nu dömts för ofredanden som skedde sommaren 2020 under pågående lektioner på två olika trafikskolor. Förutom dagsböter ska han betala skadestånd till de fyra drabbade. Dessa, tre kvinnor och en man i åldersspannet 18-40 år, anmälde trafiklärarens oönskade närmanden. Han avskedades därefter från den trafikskola, där tre av de drabbade gick, men skaffade sig snabbt en ny anställning. Redan efter ett par veckor på den nya trafikskolan anmälde en fjärde elev att mannen agerat närgånget. Trafikläraren fick trots detta fortsätta sin anställning men med andra arbetsuppgifter. Han fick dock sparken när det stod klart att han skulle åtalas.

Den dömde har enligt domen tafsat och kommit med opassande kommentarer till de drabbade. Han har under lektioner bland annat tagit eleverna på lår och armar, samt försökt kyssa dem. Enligt åtalet har trafikläraren även kommit med komplimanger och uttryckt att han ”har känslor för”, eller till och med i något fall, ”älskar” dem. I förhör säger de drabbade eleverna att de tagit illa vid sig, blivit skrämda och börjat gråta i anslutning till händelserna.

I sitt resonemang kring straff skriver tingsrätten att mannen döms för fem fall av sexuellt ofredande. Gärningarna har skett under körlektioner när målsägandena har varit i underläge. Tingsrätten anser därför att straffvärdet ligger på fängelsenivå. Mannen är dock tidigare ostraffad och lever under ordnade förhållanden. Han ska därför, enligt praxis, inte dömas till fängelse, skriver tingsrätten.

Text: Johan Granath  Foto: Staffan Gustavsson