2023-08-16 Debatt

Maria Stenman: Så kan körkortet både bli ”enklare” och ”billigare”

Återigen rapporteras det i media om hur dyrt ett körkort är. Det är inte ovanligt att den här diskussionen dyker upp med jämna mellanrum, oftast skrapas det på ytan och slutsatsen är alltid att ett körkort är just dyrt. FÖR dyrt. Och trafikskolor vill bara tjäna pengar. Nyligen var det Pär-Ola Skarviken, utredare på Transportstyrelsen som just nu ser över förarutbildningen för B-körkort, som i SVT Nyheter Uppsala uttryckte ” för det vet vi alla att det är dyrt att ta körkort idag”.

Jag tog kontakt med Pär-Ola Skarviken för att höra hur han egentligen menade i nyhetsinslaget. Han tyckte formuleringen att det skulle bli billigare att ta körkort var olycklig och att intervjun var hårt klippt. Men han hänvisade också till att det står i uppdraget att det är viktigt att "förarutbildningssystemet är kostnadseffektivt och att systemet som helhet ska vara enkelt och ändamålsenligt*.

Men oavsett vad han menade väckte hans uttalande starka känslor bland medlemmar – och jag förstår dem. Vi är trötta på allt som bidrar till den onyanserade bilden att ett körkort, kort och gott, är dyrt. Det blir inte bättre när det lyfts fram i en intervju med en representant för en myndighet som ser över förarutbildningssystemet. Vi är också trötta på att det finns en underton av att trafikskolor bara vill tjäna pengar.

Ett körkort är en livslång investering som du tar kostnaden för vid ett tillfälle. En välutbildad förare i trafiken kan rädda liv. Vad är det värt? Vad får kvalitativ utbildning kosta?  

Vi jobbar med professionell förarutbildning. Ja, vi bedriver företag och behöver intäkter för att ha råd med anställda, lokaler och fordon. Men vårt mål är faktiskt trafiksäkra och riskmedvetna förare i trafiken. Utöver det - ett körkort är en livslång investering som du tar kostnaden för vid ett tillfälle. En välutbildad förare i trafiken kan rädda liv. Vad är det värt? Vad får kvalitativ utbildning kosta?

Oavsett vad media rapporterar, och hur de väljer att vinkla, så är det viktigt att påminna om vad regeringen faktiskt lyfter om kostnaden för körkortet i uppdraget om att se över förarutbildningssystemet. Där står det:
"Om godkännandegraden skulle öka genom att körkortsaspiranter kom bättre förberedda till förarprov skulle det leda till lägre kostnader för Trafikverket, minskade köer till proven och bättre förutsebarhet för den enskilde som planerar arbete eller utbildning som kräver körkort. Det skulle även minska kostnaderna för den enskilde om färre omprov behöver genomföras."

Resonemanget är baserat på en tydlig trend. Fokus är på prov – inte utbildning. Allt fler körkortstagare saknar förståelse för varför en bra körkortsutbildning är viktig. Man kommer därför dåligt förberedd till prov och chansar. Några klarar sig trots att man kanske inte är redo. Andra misslyckas och chansar igen. Följden blir mindre trafiksäkra förare, provköer och ökade kostnader både för den enskilde körkortstagaren och samhället i stort.

Så vad är det egentligen som är dyrt när det gäller ett körkort? Är det utbildningen som gör dig till en trafiksäker förare – eller ett förlegat förarutbildningssystem som tillåter oförberedda körkortstagare att slinka igenom eller att göra omprov efter omprov?  

Så vad är det egentligen som är dyrt när det gäller ett körkort? Är det utbildningen som gör dig till en trafiksäker förare – eller ett förlegat förarutbildningssystem som tillåter oförberedda körkortstagare att slinka igenom eller att göra omprov efter omprov?

Resonemanget att ett körkort kan både bli ”enklare” och ”billigare” är inte fel. Vi behöver bara vara tydliga med vad vi pratar om. ”Enklare” blir det om man i ett moderniserat förarutbildningssystem säkrar upp att körkortstagaren verkligen förstår att det krävs en utbildning och en inhämtad kunskap innan man får sitt körkort. ”Billigare” blir det om man inte längre får chansa utan tillåts göra proven först när kunskapen har landat.

På så sätt sparar vi inte bara tid och pengar, utan räddar också liv i trafiken.

Maria Stenman, tf förbundsordförande STR


*Per-Ola Skarvikens svar till Maria Stenman i sin helhet:

Transportstyrelsen ska i detta uppdrag lämna förslag på hur förarutbildningssystemet kan utvecklas för att bli enklare och mer ändamålsenligt. Målet är att aspiranterna ges bättre stöd och kan tillgodogöra sig de kunskaper och färdigheter som krävs för att bli trafiksäkra, risk- och miljömedvetna förare.

Det är tydligt i uppdraget från regeringen att Transportstyrelsen ska beakta den kostnad som utbildningen redan idag innebär för aspiranterna. I uppdraget står att ”redan idag kan kostnaden för att ta ett körkort vara en barriär, särskilt bland ungdomar och de som saknar privat handledare. Även om det i vissa situationer finns möjlighet att erhålla statligt körkortslån är det viktigt att förarutbildningssystemet är kostnadseffektivt och att systemet som helhet ska vara enkelt och ändamålsenligt.” Det innebär att om vi föreslår förändringar så ska vi även beakta hur de påverkar kostnaden för aspiranterna.

Jag försökte förmedla på ett begripligt sätt att det kan vara dyrt för en del att ta körkort, att det för många innebär en stor kostnad och jag ville förmedla att den kostnadsmässiga aspekten också är viktig.

Läs mer om uppdraget Transportstyrelsen fått av regeringen:
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/02/transportstyrelsen-far-i-uppdrag-att-se-over-forarutbildningen/

Mer detaljer : https://www.regeringen.se/contentassets/ab77c8e35ddc4fc697b0a70bab52c27c/uppdrag-att-genomfora-en-generell-oversyn-av-forarutbildningen/