Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
"Vi som organiserar åtta av tio trafikskolor – Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) – anser att det är hög tid att anpassa regelverk, myndighetsstyrning och provsystem efter en ny verklighet där automatkörkortet är dominerande."
Läs STR:s ordförande Benny Gunnarssons hela debattinlägg nedan (publicerat i Expressen 26/3).
År 2016 var andelen nyregistrerade personbilar med automatisk växellåda för första gången fler än de med manuell. Fyra år senare var åttio procent automat. El-bilarnas framväxt förändrar fundamentalt svensk bilism.
Trafikpolitiken utgår från en verklighet som snart är förlegad och försvunnen. Vi på trafikskolorna tvingas upprätthålla en föråldrad utbildning anpassad för gårdagens manuellt växlade fossildrivna fordon.
I morgondagens fordon förväntas föraren i betydligt större utsträckning köra i en digitaliserad miljö, med högst ställda krav på simultanförmåga. Momentet att växla är på väg bort, men andra inslag gör nya anspråk på förarens kompetens och omdöme.
Batteridrivna bilar responderar annorlunda än de som drivs med förbränningsmotor. Trots nya varningssystem, självkörande kapacitet och sensorer som läser av omgivningen har en ny typ av allvarliga olyckor uppstått. Förare underskattar den snabba accelerationen i elbilar med den livsfarliga kombinationen att överskatta den nya teknologins förmåga att förhindra olyckor.
Vi som organiserar åtta av tio trafikskolor – Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) – anser att det är hög tid att anpassa regelverk, myndighetsstyrning och provsystem efter en ny verklighet där automatkörkortet är dominerande.
Regeringen gav nyligen Transportstyrelsen uppdraget att se över förarutbildningen för B-körkort. Denna bör rekommendera att automatkörkort görs till utbildningsnorm även i Sverige.
Dagens obalans mellan myndigheters krav och elevernas efterfrågan tvingar landets trafikutbildare i en ekonomiskt utsatt position. Hur länge förväntas landets trafikskolor tvingas köpa in dubbel bilpark baserat på myndighetskrav som utgår från en föråldrad trafikkultur?
Så länge att behärska växling förblir måttstocken för B-körkortet riskerar väntetiden för att göra prov hos Trafikverket på en automatväxlad bil att bli onödigt lång. Att det tar onödigt lång tid för fler att få sitt körkort fördröjer alla de möjligheter som följer; från att söka arbete eller studera på annan ort, till ökad mobilitet och rörelsefrihet.
Sverige har en lång tradition av hög trafiksäkerhet byggd på engagerade trafikutbildare. Trafikskolorna tvingas dessvärre fortsätta bygga verksamheten på föråldrad teknik som allt färre elever efterfrågar. Vi måste ges rätt förutsättningar att låta utbildningen följa fordonsindustrins tekniska utveckling om vi ska vara fortsatt relevanta för morgondagens mobilister.
Europeiska unionen lade nyligen fram det fjärde körkortsdirektivet, dessvärre utan att våga slå fast att automat-körkort ska vara utgångspunkten för framtida europeisk förarutbildning. Trots att både Tyskland och Frankrike utgår från detta. Det bör Sverige också göra.
Det är förnuftig småföretagarpolitik och framåtblickande miljöpolitik att göra växelspaken till undantaget.
Riksdagen har beslutat att transportsektorns utsläpp av växthusgaser ska minskas med 70 procent till år 2030. Elektrifieringen av fordonsflottan är en avgörande komponent för att nå detta ambitiösa mål. Att då i första hand uppmuntra till utbildning på betydligt mer miljövänliga fordon kommer stötta denna målsättning.
Transportstyrelsen bör bejaka digitalisering och elektrifiering av morgondagens förarutbildning, där ett första naturligt steg är att göra automatkörkort till en självklarhet.
/Benny Gunnarsson, ordförande STR