2023-10-19 Opinion

SVT - sluta vilseleda körkortstagare med slarviga tolkningar av statistik

Återigen kan vi konstatera att Trafikverkets körkortsstatistik används i media som underlag för märkliga slutsatser vilket vilseleder körkortstagare.  SVT rubriksätter ett inslag den 16/10 kring resultat på körkortsprov med att ”I Luleå är det lättast i landet att ta körkort” samtidigt som det i artikeln ges andra förklaringar till skillnaderna. Men SVT är långt ifrån ensamt.

Med jämna mellanrum utnyttjar olika medier tron om att det finns genvägar till körkort genom att förespegla att det är lättare att göra prov på vissa orter än andra och presenterar listningar om var i landet det är ”enklast att ta körkort”. Det är missledande information vilken bara leder till felaktigt fokus i körkortsprocessen och kostsam och klimatmässigt negativ körkortsturism, dvs. körkortsaspiranter som reser runt landet i jakt på den ”enklaste provorten”.

Den här typen av mytbildningar gagnar definitivt inte körkortstagare eller trafiksäkerhet - tvärtom. Körkortstagarna riskerar att lägga tid och pengar på fel saker.  

Den här typen av slarvig journalistik och mytbildning i form av missvisande budskap återkommer och den här gången dessutom i public service. Artikeln i sig är relativt bra, men med den rubriksättningen blir det helt missvisande. Vi måste kunna ställa höga krav på media. Den här typen av mytbildningar gagnar definitivt inte körkortstagare eller trafiksäkerhet - tvärtom. Körkortstagarna riskerar att lägga tid och pengar på fel saker.

Det finns skillnader mellan olika provorter och det finns förklaringar till det, men förklaringen är inte att det är enklare att ta prov på en viss ort. I SVT-inslaget/artikeln hänvisas det till Helsingborg med sämst resultat i landet, och Luleå och Östersund med bäst i landet. Det betyder inte att det är svårare att ta körkort i Helsingborg och lättare i Östersund och Luleå. Det är helt fel slutsats. Att man klarar sig bra på provet i Luleå och Östersund är främst en konsekvens av en bra utbildningstradition där – både lärare och elev är beredda på att göra det jobb som krävs och gör så.

Att man klarar sig bra på provet i Luleå och Östersund är främst en konsekvens av en bra utbildningstradition där – både lärare och elev är beredda på att göra det jobb som krävs och gör så.  

Omvänt, att endast tex 18% av de som anmält sig själv till ett privat körprov i Helsingborg hittills under 2023 blivit godkända, beror på att man inte har tillräckliga kunskaper och färdigheter – man når helt enkelt inte nått upp till den absolut lägsta nivå som samhället ställer som krav på att man ska få rätt att köra självständigt i trafiken. I Luleå och Östersund har man generellt en högre kunskapsnivå när man kommer till prov. Konstigare än så är det inte.

Om SVT-rubriken vore korrekt, skulle Trafikverkets inspektörer i Luleå i praktiken ha en annan bedömningsskala än deras kollegor i Helsingborg. Verkligheten är att kravnivån är densamma varhelst i landet man gör prov. Det är samma kursplan som gäller, det är samma provinnehåll och samma parametrar som mäts. Att trafikmiljöerna kan skilja sig mellan olika orter ska inte inverka på bedömningen. Det är provinspektörernas ansvar att se till att det inte gör. Eu ställer krav på ett nationellt likvärdigt körkortsprov vilket innehåller en teoretisk och en praktisk del vilket en myndighet ska ansvara för. En körkortsinnehavare ska kunna köra var som helst i hela EU, så snarare sker det en harmonisering av kraven än att skillnaderna på krav ökar.

STR välkomnar en levande debatt kring hur förarutbildningssystemet kan utvecklas och välkomnar även den utredning som nu pågår i syfte att förbättra provresultatet. Dock, det är viktigt att media kan presentera och tolka statistik som inte missleder körkortstagare. Det gagnar inte utvecklingen.

Maria Stenman, tf förbundsordförande STR
Christer Rosén Wickman, förbundssekreterare STR