2023-06-19 Mitt i Trafiken

Årets skadeförebyggare är: Trestads Trafikskola

Årets skadeförebyggande trafikutbildare 2022 är Trestads Trafikskola i Uddevalla.

– Otroligt roligt, eftersom vi satsat mycket på hållbarhet i personalvårdsfrågor, säger ägaren och trafikläraren Maria Nilsson. 

2022 års skadeförebyggande trafikskola är Trestads Trafikskola från Uddevalla. Från vänster: Josefine Skog, Julia Horvath, Maria Nilsson, Malin Göthberg, Louise Eklöf, Pernilla Rönn. Foto: Försäkringskompetens



Priset för årets skadeförebyggande trafikutbildare 2022 delas ut av Försäkringskompetens som i samarbete med STR tagit fram förmånliga motor- och företagsförsäkringar för STRs medlemmar. Syftet med priset är att lyfta fram trafikskolor som jobbar strategiskt med att reducera skador. 

– Trafiklärarna gör ett fantastiskt jobb för trafiksäkerheten. Med färre skador skapas förutsättningar för ännu bättre villkor och lägre premier för de trafikskolor som har STR-försäkringen, säger Tore Johansson på Försäkringskompetens.

För Maria Nilsson och Trestads Trafikskola är skadorna få på grund av ett genomtänkt personalvårdande arbete.

– För omkring fyra år sedan började vi jobba med en slags vision om att det ska vara roligt, utmanande och utvecklande att gå till jobbet. Att alla ska känna sig som en i gänget, säger Maria Nilsson.

Hon låter gärna medarbetarna, som tillbringar mer tid i övningsbil än vad hon själv gör, påtala vad som kan förbättras i arbetsmiljön. Det kan vara små eller större saker.

– Allas åsikter är viktiga. Blir man aldrig hörd på så slutar man snart att bry sig om att försöka förändra.

En viktig del i det förebyggande arbetet är att personal har två tillfällen i veckan vikta för friskvård.

– Det är någorlunda valfritt vad man gör men vi brukar promenera 25 minuter, vilket har inspirerat till annan aktivitet. Det har gett bra hälsoeffekter för flera medarbetare vill jag påstå. Vi prioriterar att röra på oss och försöker utveckla det.

Två gånger i veckan har trafiklärarna dessutom tid för reflektion och kommunikation kring elever och undervisning, utan eleverna närvarande. Det har stor betydelse för lärarnas möjlighet att kunna planera utbildningens alla moment, enligt Maria Nilsson.

Trafiklärarna har också stor frihet att styra sin egen arbetstid.

– De får välja så att tiderna passar deras livssituation. Ingen behöver jobba sena kvällar eller helger och det finns goda möjligheter att lämna och hämta på barn på förskolan.   

Det gör att personalen trivs, är mindre stressad och totalt sett gör ett bättre, mindre riskabelt och skadedrabbat arbete, menar Maria Nilsson. Hon konstaterar också att Trestads Trafikskolas arbetssätt verkar passa breda kundgrupper, bland dem personer med speciella behov.

– Vi är välplanerade och har tydlig struktur, tack vare att vi avsätter tid till reflektion och planering. Dessutom följer lärarna sina elever genom utbildningen, vilket innebär färre möten och mindre stress.

Trestads Trafikskola är sannolikt också den enda i landet som tar in skol- eller jobbscheman från eleverna, tror hon. Detta för att kunna planera att skolarbete eller jobb inte blir påverkat.

Maria Nilsson har tagit över trafikskolan efter sin pappa och leder företaget - som nu har sex anställda - i en riktning dit hon själv kan må väl.

– Jag vill kunna ha det bra på jobbet, skratta och hjälpas åt. Välmående hos personalen innebär effektivitet, inte tvärtom. Vår bransch måste satsa på en bra arbetsmiljö och höja yrkets status, så att alla duktiga trafiklärare kan fortsätta jobba för att utbilda trafiksäkra och tänkande förare som i sin tur bidrar till bättre skadestatistik.

 Text: Johan Granath