2021-09-02 Driva trafikskola

Bristen på trafiklärare fortsatt stor – Enkät och utbildning leder framåt

STR uppger att bristen på trafiklärare är rekordstor. Förbundet genomför nu därför en enkät, riktad till nuvarande och tidigare trafiklärare med frågor om yrkets attraktivitet. Det har även hållits ett medlemsmöte i frågan.

Många trafikskolor har svårt att hitta kompetent personal och så har det varit en längre tid. Mitt i trafiken rapporterade i våras om problemet som då ansågs växande eftersom pandemin inneburit en större efterfrågan på körkortsutbildning. Detta kräver fler trafiklärare som dock inte verkar finnas, eftersom de som söker personal regelmässigt får få sökande. Samtidigt pekar mycket på att det utbildas tillräckligt många trafiklärare på landets olika trafiklärarutbildningar. Det är inte där skon klämmer. En rundringning som Mitt i trafiken gjort visar att få utbildningar startar med tomma platser och dessutom är avhoppen få. Det finns dock en bild av branschen som pekar på att avhoppen efter ett par år i yrket är relativt många.

Detta var också uppfattningar som luftades vid ett Zoom-medlemsmöte den 30 augusti i STR:s regi. Mötet riktade fokus på trafiklärarbristen och uppmanade deltagarna att sprida ordet om den enkät som förbundet genomför om bristen. Tanken är att nå ut brett till både nuvarande och före detta trafiklärare.
– Vi vill veta varför vissa lämnar yrket relativt tidigt. Sprid gärna enkäten till varenda kotte, så att vi som arbetsgivare och förbund får större kunskaper om varför folk slutar. Enkäten görs helt anonymt, sade Jeanette Jedbäck Hindenburg som sitter i förbundsstyrelsen.
Enkäten är relativt kort och handlar bland annat om vad som skulle kunna få trafiklärare att stanna i branschen och om utbildningen ger tillräckliga förberedelser för yrket.

Länk till enkäten hittar du här

I samband med medlemsmötet om trafiklärarbrist arrangerade STR också en föreläsning med Christina Stielli som talade om motivation och förhållningssätt i arbetslivet. Med viss utgångspunkt i egna tillkortakommanden pratade hon om vikten av en positiv arbetsplats och om att vara beredd på att det inte alltid går som förväntat. Hon pratade också om drivkrafter och motiverad personal.

Fokus är en viktig fråga, liksom att se vikten av vad man gör, anser hon.
– Ha fokus och var stolta över vad ni åstadkommer. Ni är inte bara trafiklärare utan ser till att människor växer, klarar av att utveckla sin potential och får självförtroende.
Hennes egna drivkrafter i arbetslivet är glädje, generositet och lärande. Hon tycker inte att positivt tänkande är något att ha, däremot tjänar man på att vara en positiv person.
– Man klarar livets krockar bättre, skapar snabbare kontakt med andra och man åldras saktare.

Christina Stielli betonade också betydelsen av det första intrycket på en arbetsplats. Och att det går att träna på att vara ett positivt sammanhang, liksom att uppmuntra, berömma och vara generös mot kollegor.
– Man kan fundera på vem man är - den som lyser upp rummet när man kommer eller när man går?

Text: Johan Granath  Foto: Staffan Gustavsson