Webbläsaren Internet Explorer som du använder stöds inte av denna webbplatsen. Vänligen använd Google Chrome för bästa användarupplevelse.
Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Forskarna har i studien tagit hänsyn till utsläppen från både tillverkningen av elbilarna och tillverkningen av batterier, samt produktionen av el till driften.
I ett pressmeddelande skriver företrädare för Chalmers att förbudet borde införas senast 2030 om ”utsläppen från svenska personbilars avgasrör” ska ligga runt nollan år 2045.
– Livslängden hos alla de bilar som finns på vägarna i dag, och de som säljs fram till regleringen införs, gör att det dröjer innan den totala effekten syns, säger Johannes Morfeldt, forskare inom fysisk resursteori på Chalmers, i en kommentar.
Inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel behöver också öka för att utsläppen av växthusgaser ska minska i nivå med de svenska klimatmålen fram till 2030, oavsett om det skulle bli ett förbud mot nyförsäljning av bensin- och dieselbilar eller inte.
Fler elbilar innebär en ökad produktion av bilbatterier. Just den produktionen kritiseras ofta, bland annat för att själva tillverkningen innebär stora utsläpp av växthusgaser.
Men det är möjligt att minska utsläppen i den globala batteritillverkningen, menar Johannes Morfeldt.
– Vår sammanställning visar att de genomsnittliga utsläppen i global batteritillverkning skulle kunna minska med omkring två tredjedelar per kilowattimme batterikapacitet fram till 2045.
Text: Catarina Gisby Foto: Staffan Gustavsson
STR SERVICE AB
Järvgatan 4, 261 44 LANDSKRONA
0418-401000
info@str.se
Kontakta oss
Presskontakter
Vi använder oss av cookies för att ge dig en bättre upplevelse av STR's webb... LÄS MER OM COOKIES