2022-05-19 Trafiksäkerhet

Droger i trafiken vanligare – Trafikpolisen upptagen med yrkestrafiken



En stor del av den svenska trafikpolisens verksamhet ägnas idag åt att kontrollera yrkestrafiken. Samtidigt ökar andelen drogpåverkade förare överlag på vägarna. Det konstaterade trafikpolisen Björn Westholm vid STR:s vårmöte. 

Kontrollerna handlar framför allt om den så kallade cabotagetrafiken. Det vill säga yrkesmässiga transporter i ett annat land än det som åkeriet hör hemma i. Enligt Björn Westholm är det relativt vanligt med brottslighet i samband med dessa transporter. Det kan till exempel handla om att åkaren utför fler uppdrag än tillåtet. EU är angeläget om att stävja brottsligheten i samband med cabotagetrafik, vilket kräver kontroller av trafikpolisen, som i Sverige är en krympande skara.
– Renodlade trafikpolisavdelningar finns egentligen bara i storstadsområdena, sade Björn Westholm som är gruppchef vid trafikpolisen i Stockholm.

Han konstaterade också att andelen som kör alkoholpåverkade minskar. Istället ökar andelen drogpåverkade trafikanter och polisen tar dagligen personer som kör med narkotiska preparat i kroppen. Drograttfylleri är heller inte enbart ett problem i traditionella missbrukargrupper, om någon trodde det. Dessvärre har det bland annat blivit vanligare bland yrkesförare, enligt Björn Westholm.
– För inte så länge sedan blev vi tipsade om att föraren av en tanktransport skulle köra omkring påverkad. Vi fick tag i honom och ett snabbtest visade på droger. Han var tidigare ostraffad men hade missbrukat narkotika i 20 år.


Fler av åhörarna i publiken använder narkotika, statistiskt sett, berättade Björn Westholm.

Björn Westholm tipsade om hur trafikskolor kan upptäcka personer som använder droger. 
– Det är inte ovanligt att den som missbrukar utnyttjar sitt id-kort för att hantera och hacka sönder narkotika. När man gör det så uppstår små sprickor och ett tydligt slitage på id-kortet, som syns om man tittar noga. Så ett tips är att vara uppmärksamma på själva id-kortet när ni kollar identitet på era elever. 

Enligt Björn Westholm är det viktigt att känna till de vanligaste varningssignalerna för drogmissbruk. Om inte annat för att det förekommer att elever dyker upp påverkade till körlektioner. En trafiklärare i publiken ombads berätta historien om sin systerson. När denne var i körkortstagarålder visade det sig, till släktens stora förvåning och chock, att han var ortens lokala droglangare. Trafikläraren blev så oroad över detta att hon började med salivtester för att upptäcka eventuellt drogpåverkade elever. 
– Det låter som musik i mina öron. Jag skulle gärna sätta mina barn i en trafikskola som jobbar på det viset. Kostnaden för drogtesterna är en investering för framtiden.

Han stack också ut hakan genom att säga att statistiskt sett fanns det i publiken flera som använder narkotika. Och han tipsade om ytterligare tecken på sådant missbruk.

Till exempel att den som missbrukar ofta är dålig på att passa och hålla tider. Hen har dessutom ofta dålig reaktionsförmåga. Ett kladdigt, lite kallt handslag och rödögdhet som behandlas med nässpray kan också vara tecken, liksom den sötsliskiga doften av haschrök som sätter sig i kläderna.
– Ta gärna upp de här frågorna, till exempel i riskutbildningen. Påpeka att det är fel och att man som förare kan bli utsatt för drogtester. Vi ser tyvärr en oroväckande trend bland dem som åker fast för drograttfylla: Att det inte alls verkar vara lika skamfyllt som att tas för fyllekörning. 

Björn Westholm uppmanade också att avstå från att varna mötande bilister för poliskontroller, eftersom det kan innebära att kriminella undgår upptäckt.
– Det finns en risk att den som varnar omedvetet stödjer organiserad brottslighet, till exempel personer som transporterar droger, vapen eller människor illegalt. Det har förekommit att polisen i vanliga trafikkontroller kunnat avslöja bland annat organiserad prostitution. 

Text: Johan Granath  Foto: Staffan Gustavsson