2020-06-25 Driva trafikskola

Startade ny skola – då kom pandemin

Att starta en ny trafikskola är tufft. En pandemi ovanpå det gör det inte lättare. Men Emelie Björklund-Flärd i Motala noterar ändå att antalet elever som söker sig till hennes skola ökar.

Att starta en ny trafikskola är tufft. En pandemi ovanpå det gör det inte lättare

– Under ett par veckor krisade jag riktigt ordentligt, säger hon. Då tyckte jag att det såg mörkt ut. Fast nu har det vänt, och jag till och med mer jobb än vad jag räknat med från början.

 Vi träffar Emelie Björklund-Flärd i hennes trafikskolas lokaler som ligger centralt i Motala. Det är nära till precis allting; parken (där träden vid tiden för vårt besök står i skir försommargrönska) torget, hamnen och Göta Kanal.

Mitt i Trafiken har berättat om Emelie tidigare, om hur hon sig till trafiklärare i Kalmar och jobbade i Motala en kort period, för att sedan åka tillbaka till Kalmar och jobba på Lasses Trafikskola – som hon tog över när Lasse Gustavsson, fram till 2006 STR:s ordförande, gick i pension.
Att ta över en etablerad trafikskola var förmånligt. Allting bara rullade på.
Men längtan hem till Östergötland växte (Emelie Björklund-Flärd kommer från Borensberg) i takt med att Emelies mage också gjorde det (där sonen Erik låg), så hon tog sin trafikskola, flyttade den från Kalmar till Motala och döpte om den till Emelies Trafikskola.
Hon öppnade den 4 november förra året.

– Att bygga upp en kundkrets var och är den stora utmaningen, att få folk att få upp ögonen för mig. Särskilt som det redan finns tre etablerade trafikskolor här i stan. Men jag tyckte att det började bra.

Så kom pandemin smygande.
– Jag minns det som att den tog fart i mars. Jag var på väg till en riskutbildning med några elever då en av dem fick ett mejl där det stod att han inte fick komma till skolan dagen efter.
Vad tänkte du då?
– Det gjorde mig väldigt orolig. Mitt företag var nyöppnat, jag hade många utgifter men ännu inte en tillräckligt stor kundkrets.

Vad gjorde du?
– Jag skaffade mig ett jobb till, som konsult. Jag jobbar helt enkelt halvtid som trafiklärare på en annan STR-ansluten trafikskola, i Tranås. Jag styr och planerar över min tid själv, vilket är perfekt. Samtidigt har elevunderlaget sakta ökat här i Motala, så nu är mina dagar fullspäckade. Det går i ett.
Emelie Björklund-Flärd menar att efterfrågan på körkort bland unga är precis lika stor som före coronakrisen. Ungdomarna utgör inte någon riskgrupp och är inte heller särskilt rädda för att bli sjuka.
– Mina handledarkurser är fullbokade, men jag håller dem oftare fast med färre deltagare och i en större lokal, säger Emelie. Teorilektionerna har jag här på skolan som vanligt. Då kommer fem till sex elever, så det är inte något problem. Vi kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

Emelie_2_800_800.jpg

Något som är viktigt för henne är att hennes trafikskola inte ser stängd ut de dagar hon arbetar i Tranås.
– Så då kommer min pappa hit. Han öppnar, tänder lamporna och tar emot besök. Alla frågor vidarebefordrar han till mig.
Finns det något du kommer att ta med dig från den här tiden till tiden efter corona?
– Ja, det här med rengöring inuti bilen, jag torkar ju av alla ytor efter varje lektion. Det kommer jag att fortsätta med. Det finns ju andra sjukdomar man inte vill få, som vanlig influensa och magsjuka.

Text: Catarina Gisby   Foto: Staffan Gustavsson