2019-12-01 Driva trafikskola

Avtal räddning mot näthat

Ett tydligt avtal, underskrivet av kunden, blev viktigare för Kerstin Axh än vad hon någonsin hade kunnat tro. I konflikten mellan trafikskolan och eleven hade hon trumf på hand. Men oavsett hur rätt man har, hur värjer man sig mot osanningar som sprids på sociala medier?

Den här smällen har tagit mig jättehårt.

Kerstin Axh äger och driver Kerstins Trafikskola AB i Åkersberga. Hon har arbetat i branschen i 20 år och hon har goda resultat som utbildare.
– Jag är tydlig och noga med allt jag gör, säger hon. Alla mina elever får till exempel ett informationsbrev, och utöver det ber jag dem att skriva under ett avtal. Ett kontrakt.
Vad som står i avtalet/kontraktet kan inte missförstås.
Kerstin Axh kräver till exempel att eleven ska komma till trafikskolan och skriva ett teoriprov, med godkänt resultat, senast två veckor före kunskapsprovet på Trafikverket.

Om eleven inte gör detta, och inte heller blir godkänd på Elevcentralens tester två veckor före kunskapsprovet, avbokar trafikskolan hela förarprovet, det vill säga både den teoretiska och den praktiska delen som bokats för kundens räkning.
Detsamma gäller för körningen. Bedömer trafikläraren att körningen inte är tillräckligt bra för uppkörning bokas förarprovet automatiskt om och flyttas fram.
– Avtalet har jag utformat själv, berättar Kerstin Axh. Jag har med åren lärt mig vad som är viktigt att vara tydlig med. Det man bara säger går inte alltid fram. Och man lämnar utrymme för flera olika tolkningar.
Avtalet skrivs under av eleven i två exemplar. Trafikskolan får det ena, eleven behåller det andra.

Nyligen hade Kerstin en 18-årig elev som släpade efter med teorin. Körningen hängde inte med den heller.
– En månad före förarprovet ringde jag upp honom och sa att han var tvungen att komma till skolan. Han kom inte. När datumet för provet närmade sig meddelade jag att han inte fick köra upp genom oss. Han blev jättesur och ville ha pengar tillbaka. Vi gjorde en återbetalning på det återstående beloppet.
18-åringen körde efter en tid upp som privatist och klarade sig. Teoriprovet var han tvungen att skriva flera gånger, men lyckades till slut även med det.
– En dag kontaktades jag av en bekant som sa att det stod en massa saker om mig på en facebook-sida. Det var den här eleven som hävdade att jag utan varning hade avbokat provet för honom och att jag inte heller hade betalat tillbaka pengar jag var skyldig. Det var lögn alltihop! Han visste precis hur vi resonerar på trafikskolan, han hade skrivit på vårt avtal, och han hade fått tillbaka pengar för lektioner han inte utnyttjat. Det hade jag kvitto på.


Men på facebook levde kommentarerna under elevens inlägg sitt eget liv.
– Det var jättemycket hat mot mig. Jag bröt ihop när jag läste det. Jag visste inte hur jag skulle försvara mig. Till slut ringde jag upp eleven och frågade hur han kunde skriva som han hade gjort, det var ju inte sant. ”Det är min känsla”, var svaret som jag fick.
Kerstin Axh kontaktade polisen och anmälde facebookinlägget. Polisen tog anmälan på allvar och menade att det kunde handla om ärekränkning. Det gick att belägga att Kerstin talade sanning och att eleven inte gjorde det. Hon kunde visa på avtalet, på kommunikationen dem emellan och hon hade som sagt kvitto på de återbetalade pengarna.

När eleven fick redan på att han var polisanmäld var det han som bröt ihop.
18-åringen gick in på samma facebook-sida som förut, men den här gången avslöjade han att han hade ljugit om trafikskolan.
– Det värsta var att det inte hjälpte. Folk skrev att jag säkert tvingat honom att skriva det han nu skrev. Hatkommentarerna blev bara fler.
18-åringen var dock ångerfull på riktigt, och det slutade med att Kerstin Axh drog tillbaka sin polisanmälan.
– Han vädjade till mig. Han bad om ursäkt. Han hade precis fått ett jobb. Jag vill inte förstöra hans liv, och jag tror att han har lärt sig en läxa.

Hur länge har du skrivit avtal med eleverna?
– Jag började med det för två år sedan, och jag är så glad för att jag bestämde mig för att göra det, för i det här fallet var det superviktigt.
Hur tänker du kring det som hände på facebook?
– Jag tänker att det är så svårt att värja sig. Jag vet inte hur man ska hantera det. Sedan tänker jag att det finns en massa okunskap om trafikskolor, att man inte vet att vi inte får anmäla ofärdiga elever till förarprovet. Men jag vet ju att det finns trafikskolor som gör det och flera trafiklärare har också sagt åt mig att jag borde ha släppt fram den här eleven. Det tycker jag är konstigt. Vi ska väl värna vår profession.

Text: Catarina Gisby Foto: Staffan Gustavsson