2022-01-12 Debatt

STR kräver fler åtgärder mot fusket: Vem vill möta någon utan trafikkunskaper på vägen?

Många viktiga frågor tvingas ner i byrålådan i en pandemi. Även vi som branschorganisation behöver ha fokus på att stötta våra medlemmar i det mest akuta. Men den organiserade brottsligheten låter sig inte avskräckas av ett virus. Den fortsätter verka oförtrutet där den ges möjlighet. Frågan är hur man sätter stopp för den? Bara inom förarutbildningsbranschen omsätter falska trafikskolor mångmiljonbelopp och tillsammans med provbedrägerier, omsätts förmodligen cirka en miljard kronor per år.

Nyligen rapporterade SVT att över 300 personer blivit avslöjade när de försökt fuska på teoriprovet de senaste två åren. Allt tyder dessutom på att mörkertalet är stort. En växande skara fuskar sig till sitt körkort och i en ledare den 7/1 i Expressen satte skribenten fingret på det mest centrala som STR påpekat i många år ”Förare som fuskat och mutat sig till ett körkort kan utgöra en livsfara för sig själv och sin omgivning ute på vägarna”. För vem vill möta någon utan trafikkunskaper på en väg? Frågan berör oss alla och riskerar sluta i en tragedi. Alla, utom de kriminella, är förlorare av omfattande fusk och bedrägerier inom förarutbildningen. 
 
2020 föreslog Transportstyrelsen 14 åtgärder som skulle stävja fusket och stoppa svartutbildningen. Men bara två åtgärder har hittills blivit verklighet. Från den 1 december 2021 drogs antalet elever per privathandledare ned från 15 till fem och uppkörning för privatelever måste ske i en bil som tillhör Trafikverket, en godkänd trafikskola eller gymnasieskola. Det är en bra början vilken STR välkomnade – men inte mer - och det är långt ifrån tillräckligt.
 
Vi må ha en pandemi att hantera – men fusket och de falska trafikskolorna har med tiden blivit ett komplext och stort problem som drabbar hela samhället och som måste få ett stopp nu. Politiken måste ta sitt ansvar och plocka upp åtgärdslistan ur byrålådan – för det handlar om liv och död på våra vägar. 
 
Dessa åtgärder som Transportstyrelsen föreslog i sin utredning, vill även STR se förverkligas under 2022:
• Stäng av den som fuskar på teoriprovet i två år
• Skärp straffskalan vid överträdelser av lagar som rör trafikskolor och andra utbildare.
• Ge polisen direktåtkomst till fler av Transportstyrelsens uppgifter
 
/Benny Gunnarsson, förbundsordförande och Christer Wickman, förbundssekreterare