2022-01-26 Utbildning

Transportföretagen: Bristande upphandling driver upp kostnader

Arbetsförmedlingens problem med buss- och lastbilsförarutbildning leder till att transportbranschen drabbas av ökade kostnader, inställda frakter och att affärer går i stöpet.

Det menar Caj Luoma som är chef för kompetensförsörjning på branschorganisationen Transportföretagen.
– På persontrafiksidan, alltså buss, är det en stor efterfrågan på förare. Likaså på godssidan men där är läget mer stabilt. En aspekt av bristen är att Arbetsförmedlingens utbildningar överklagats och skjutits upp, säger han.
Han konstaterar att de offentliga utbildarna – Arbetsförmedlingen, yrkesvux/komvux och gymnasierna - står för 60-70 procent av transportbranschens förarbehov. Utöver dessa utbildare finns få andra vägar in i yrket och att finansiera utbildningen privat är dyrt.

Bristen på förare får flera negativa konsekvenser.
– Det är kostnadsdrivande, framför allt på lönesidan, och leder till mer övertid, förseningar och till och med inställda transporter. Det finns även flera fall där företag har tvingats säga nej till uppdrag, eftersom de saknar personal.
Transportföretagen har ingen åsikt om att två stora utbildningsföretag vunnit i stort sett samtliga buss- och lastbilsförarupphandlingar. Branschorganisationen anser heller inte att överklagansmöjligheten ska inskränkas. Däremot menar man att det som har skett – att utbildningar flera gånger skjutits på framtiden – är orimligt.

– Att kunna överklaga är fundamentalt i ett upphandlingssystem men vi menar att systemet måste vara bättre rustat för att undvika stopp på grund av överklaganden. Vi har framfört det till Arbetsförmedlingen men än så länge inte fått något konkret respons.
Enligt Transportföretagen skulle problemet med uppskjutna utbildningar kunna lösas med hjälp av tidigarelagda upphandlingar. Caj Luoma beskriver det som ett slags krockzon där överprövningar sker i god tid innan nya utbildningar kan starta.

– Vi menar också att upphandlingarna borde kunna överlappa varandra bättre tidsmässigt. Dessutom behöver vi diskutera en regional uppdelning, vilket skulle göra systemet mindre sårbart för överklaganden.
Ett annat bekymmer är enligt Transportföretagen kvalitén på de examinerade förarna. Många som kommer från Arbetsförmedlingens utbildningar är helt enkelt inte anställningsbara.
– Det behövs fler utbildningsplatser men allmänt sett också en högre kvalité på dem som tar examen. Det måste gå att göra ett bättre urval till utbildningen.

Enligt Caj Luoma är transportbranschen sannolikt Arbetsförmedlingens största kund inom området arbetsmarknadsutbildning. Samtidigt är utbildningen en ganska liten del av myndighetens totala verksamhet. Detta kan tillsammans med politisk turbulens efter Januariavtalet, där en punkt var att Arbetsförmedlingen skulle ”reformeras i grunden”, förklara att upphandlingsproblematiken fortfarande är olöst.
Han menar dock att det är en positiv sak att ämnet kompetensförsörjning nu får större medial uppmärksamhet.
– Det har blivit tydligt att kompetensförsörjningen inom transportsektorn är viktig för att samhället ska fungera. Det mediala intresset har ökat mycket, liksom det politiska intresset, till exempel kring förarbristen i Storbritannien.

Text: Johan Granath  Foto: Staffan Gustavsson/redakta