Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Kortfattat skulle man kunna säga att automatfrågan innehåller mycket mer än bara växling. Den är väldigt mycket större än själva växelspaken.
– Vi vet att hela förarutbildningen kommer att påverkas och vi vill ligga i framkant, säger STR:s ordförande Benny Gunnarsson. Vi vill förstå hur tankegångarna kring detta ser ut i Sverige. Därför tog vi initiativ till ett rundabordssamtal om omställningen till automat.
Till mötet, som ägde rum i Stockholm, bjöds företrädare från bland annat Trafikverket och Transportstyrelsen, Trafikutskottet och VTI in. Fordonsindustrin fanns också representerad. Volvo var där och berättade bland annat att av 49 000 sålda bilar 2021 hade bara 1 100 manuell växellåda.
Det är lätt att tro, åtminstone som lekman, att all ny teknik kommer att minska behovet av utbildning.
Men riktigt så enkelt är det inte.
– Utbildningen på automatväxlad bil går ju i dag snabbare än utbildningen på ett manuellt växlat fordon, men när automat blir norm kommer en väldig massa annan ny teknik att frigöras, vilket i sin tur gör att förarutbildningen måste anpassas och förändras, menar Benny Gunnarsson.
Han pekar till exempel på något som Volvos representant tog upp, att det numera finns mjukvara som kan upptäcka olämpligt förarbeteende.
– Som utbildare tänker man då, om ett sådant beteende upptäcks, borde det inte kräva en utbildningsinsats? Borde man inte kunna ställa det som villkor för att få fortsätta att köra bil?
Christer Wickman, STR:s förbundssekreterare, var moderator under rundabordssamtalet.
– Det var en bra diskussion med ett stort engagemang, framför allt ställde politikerna många frågor, säger han.
Han tänker att det är en utmaning för alla som arbetar med förarutbildning att få andra att förstå att bilkörning är mer än att hålla koll på växellådan. I manövreringsbiten byggs till exempel hastighetsanpassning och avsökning in.
– Det här är delar i utbildningen som är helt avgörande för trafiksäkerheten. De delarna får inte krympa. Utvecklingen kring automat, och även A-traktor, gör att frågan om utbildningssystemets utveckling oundvikligen återigen kommer upp på dagordningen, fortsätter Christer Wickman. Vilken kunskapsnivå ska samhället kräva? Förändras fordonen så mycket att det i sin tur förändrar kraven på kunskap? Då är det kanske lika bra att se över hela processen.
STR kommer att fortsätta att lyfta frågan, lovar Christer Wickman, bland annat på trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand i september.
– Tre parter ska utvecklas i samma takt när det gäller detta. Trafikskolorna, handledarna och Trafikverket förarprov.
En fråga många ställer sig är om omställningen till automat kommer att skyndas på med ändrade körkortskrav.
– Många går och väntar på det fjärde körkortsdirektivet, konstaterar Benny Gunnarsson.
Text: Catarina Gisby