Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Det var huvudfrågan vid årets andra digitala medlemsmöte med rubriken ”200 000 nya CSN-kunder – därför bör din trafikskola ta chansen”. Bakgrunden är att det sedan december förra året är möjligt även för gruppen 19-20-åringar med gymnasiebehörighet och arbete att söka lån för att ta B-körkort. Tidigare var lånet bara till för de 19-20-åringar som saknade gymnasiebehörighet och arbete. De nya reglerna gör därmed lånet aktuellt för ytterligare totalt omkring 200 000 personer. Än så länge har intresset dock varit svalt från den utökade gruppen, enligt Annica Sundberg från CSN som informerade vid mötet.
– Jag vet inte varför, kanske på grund av blygsam marknadsföringen hittills.
STR:s Christer Wickman pratade om varför det är viktigt både för den enskilda trafikskolan och för branschen att körkortstagare som vill finansiera sin utbildning med körkortslån tas om hand på ett effektivt sätt. De viktigaste skälen är att det statliga körkortslånet innebär att fler personer och grupper ges möjlighet att påbörja och slutföra sin
körkortsutbildning, vilket bland annat leder till ökade möjligheter att få arbete, men även att färre körkortstagare riskerar att hamna i klorna på falska trafikskolor.
– Tar man körkortslån blir professionell utbildning i praktiken obligatorisk. Det är ett förtroende vilket vi måste hantera och värdera, sade Christer Wickman. Rätt hanterat ökar det dessutom rimligen möjligheten att fler stöttande inslag i utbildningssystemet införs och möjligheten till att fler behörigheter kan finansieras med CSN-lån i framtiden.
Medlemsmötet tog också upp en utmaning som finns med CSN-lånet. Den handlar om att lånet på 15 000 kronor betalas ut i tre lika stora delar. Den andra och tredje utbetalningen kräver motprestationer genom att ett eller flera moment genomförs på trafikskola. Den första utbetalningen kräver dock inte mer än att eleven skriver in sig och gör en ansökan till CSN. Det innebär att det går att kvittera ut 5 000 kronor utan motprestation och inte lägga ett öre på trafikutbildning. Detta är redan ett problem vitnade en mötesdeltagare om, medan flera andra sade att de inte upplevt det.
Magnus Lindberg informerade om vad en trafikskola som tar emot elever med ett beviljat CSN-körkortslån ska tänka på utifrån marknadsföringslagen och konsumenttjänstlagen. Han poängterade bland annat att trafikskolorna måste undvika vilseledande marknadsföring.
– Att vara så tydlig som möjligt om vad som ingår i priset, att det inte tillkommer extra avgifter och liknande. Det ska vara korrekt och tydlig information, till exempel om att körkortslånet är en möjlighet att få en viss del av körkortskostnaden finansierad via CSN-lån, sade Magnus Lindberg.
Eleverna måste också informeras om exempelvis de obligatoriska momenten och kostnaden för lånad bil vid uppkörningen. Han påpekade också att det är angeläget att marknadsföra körkortslånet som en hjälp på vägen, inte en summa som man tar ett körkort för.
Att lägga en utbildningsplan utifrån individens förutsättningar har också stor betydelse, liksom att hela tiden kommunicera med eleven om var hen befinner sig i förhållande till planen.
– Det finns dessutom ett stort värde i att från start försöka bedöma hur många körlektioner eleven behöver. Inför varje delutbetalning är det också lämpligt med en avstämning.
Det finns även tillfällen där eleven bör avrådas från att ta lån till körkort, menar han. Till exempel när kostnaden skulle bli extremt hög, när eleven uppger att hen inte kan finansiera utöver lånet och kanske heller inte när eleven saknar möjlighet till privat mängdträning.
Niina Mehtälä från Lundby trafikskola i Västerås och Kungsör berättade att hennes trafikskola har satsat mycket på paketlösningar för körkortstagande, vilket fungerar bra även för CSN-kunderna.
– Vi är så tydliga vi bara kan med vad som ingår och våra paket är populära. Elever säger att de valt oss på grund av paketen.
Hon konstaterade också att rapportering till CSN inte alls behöver ta speciellt mycket tid i anspråk.
– Med rätt rutiner är det väldigt enkelt.
Text: Johan Granath Foto: Staffan Gustavsson