8 tips som minskar stressen när du kör i tjänsten

Du har många bokade möten på samma dag, ett här, två där och ett tredje där. Bilen går varm mellan mötena, och hastigheten är ofta ett par hack över den tillåtna. Efter förmiddagens möten har du dessutom tre missade samtal från personer du bara måste ringa upp på vägen till nästa möte. Helst ska du lyckas äta lunch på vägen också.

Känner du igen scenariot? En vanlig dag för många tjänstebilsförare, exempelvis säljare. Ju fler möten du hinner med ju mer kan du sälja. Men blir tiden tight och avstånden är långa utsätter du dig själv för en negativ stress.

– Stressen är varken bra för dig eller din bilkörning och kan leda till olyckor och dödsfall i trafiken. Trafiken räknas faktiskt som en av världens farligaste arbetsplatser, säger Joakim Gudmundsen, utbildningsansvarig på STR.

Dessutom ger många timmar i bil förslitningsskador och ett arbete utan paus ger stressymptom av olika slag. Då har bilkörandet blivit ett arbetsmiljöproblem.

Vinner inget på stress

”Lev inte ditt liv i vänster körfält” brukar Joakim Gudmundsen säga till sina kunder.

– Och med det menar jag bokstavligen att du inte alltid måste ligga i omkörningsfilen. Ring din kund och säg att du är tio minuter sen, det är bättre än att köra som en galning.

Han berättar att STR har kollat mycket på det här med stress och ökade hastigheter.

– Yrkeschaufförer vet ofta, till skillnad från andra bilförare, att de inte tjänar tid på att stressa och köra för fort. Man tjänar mer på att köra jämnt än att köra fort.

Åtta bra tips på

Så vad kan göras för att förhindra denna ständiga stress när bilen blir färdmedel, kontor och lunchrum? Joakim Gudmundsen tipsar:

  • Logistik och planering förhindrar mycket negativ stress. Planera innan du kör.
  • Kör när det är lågtrafik.
  • Var utvilad när du ska köra.
  • Kör i god tid.
  • Kan dina kunder komma till dig ibland?
  • Kan ni ha telefonmöte, skypemöte eller annat slags webbmöte?
  • Ge dig själv bättre tid mellan möten eller boka in färre på samma dag.
  • Och kom ihåg: Är du en av de tjänstebilsförare som sätter sin egen agenda, då kan du också påverka dina dagar till det bättre.

 Publicerad november 2016