2022-09-20 Utbildning

Givet att ta körkort visar NTF-undersökning

Den första generationen uppvuxna med smartphones har nu börjat ta körkort. En stor undersökning från NTF Väst visar att de föredrar att resa med bil och att körkort ses som något närmast givet.
Cecilia Friis, NTF Väst, presenterade undersökningen vid MHF: s Tylösandskonferens.

Generation Z, som de kallas, definieras enligt Wikipedia som personer som växt upp efter millennieskiftet, födda 1995-2012 eller mer avgränsat åren 1997-2009. De är den första generation som inte upplevt en värld utan smarta telefoner och ständig, oftast snabb internetuppkoppling.

– Man säger också att de präglas av ett starkt miljöengagemang och många också av klimatångest, sade Cecilia Friis från NTF Väst, som presenterade undersökningen vid MHF: s Tylösandskonferens i början av september. 

Den bygger både på en enkät med drygt 1 000 svarande och på en kvalitativ undersökning med bland annat fokusgrupper och djupintervjuer. Deltagarna är 15-24 år och har bland annat fått frågor om planerade, respektive spontana resor och vilka färdmedel de föredrar. För planerade resor, till exempel till skolan, tar de vad som står till buds. Det kan vara cykel, buss eller skjuts. De spontana resorna kan göras lite överallt, mellan hem, skola, aktiviteter, kompisar och butiker till exempel. 

– Det typiska här är att man inte planerar så långt i förväg utan man vill ha möjlighet att göra det man har lust med i stunden. 

De spontana resorna sker med en variation av färdmedel och skiljer sig lite åt beroende på var man bor. I större städer kan kollektivtrafik, promenad och ibland elsparkcykel fungera. Medan man på landsbygden ser bil som det som gör spontanitet möjlig.

– Sju av tio åker bil dagligen eller flera gånger i veckan. Innan 18 års ålder använder man flera olika färdmedel men runt 18 år blir det ett fokus på bil. 

Enligt undersökningen säger en stor majoritet av de tillfrågade att de kommer att ta körkort. Det står i tydlig kontrast till senare års varningar om minskat körkortstagande och om unga som tar körkort i mindre utsträckning, eller åtminstone väntar längre än tidigare. 

– Körkortsnormen är stark och det är ovanligt att man inte vill ta körkort. De unga säger att det ger frihet - man kan ta sig vart man vill, när man vill. 

De anger också att körkortet hänger ihop med sådant som att kunna få ett jobb och att bilda familj. Det ses som en vuxenmarkör och verkar signalera ansvar, säger Cecilia Friis.

Att bilen står högt i kurs hos unga kommer kanske inte som en överraskning, även om miljöengagemanget hos Generation Z ju sägs vara starkt. Enligt Cecilia Friis beror populariteten på faktorer som tillgänglighet, snabbhet och bekvämlighet. 

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta miljöengagemanget och de unga uppger också att de ser sig som lata. Varken klimatet eller miljön är tillräckligt bra argument mot bilen. 

Inte heller är den träning som till exempel cykling eller promenader ger, ett tillräckligt starkt skäl för att låta bilen stå. 

Enligt Cecilia Friis är en förklaring till bilens starka ställning bland unga att den stora majoriteten är präglad av att bli skjutsad till aktiviteter, och att överlag åka bil när man ska någonstans.

– För att sammanfatta: Bilen uppfattas ge frihet, är en symbol för vuxenblivandet och passar väl in i det som unga är vana vid: On demand-tänkande och lösningar som är sömlösa. Körkortsnormen är stark och självklar. 

Text: Johan Granath
Foto:Staffan Gustavsson